Evenimentul Zilei > International > Prințul William, vizită sobră la lagărul nazist
Prințul William, vizită sobră la lagărul nazist

Prințul William, vizită sobră la lagărul nazist

Prințul William și familia sa au început un turneu diplomatic de cinci zile în Polonia și Germania.

Ducele și Ducesa de Cambridge au vizitat, ieri, un fost lagăr de concentrare, unde au cunoscut cinci supraviețuitori ai Holocaustului, la Stutthof, lângă Gdansk, unde 65.000 de oameni au fost uciși de naziști, în Al Doilea Război Mondial.

Într-un discurs sus ținut la o petrecere în grădină, organizată pentru a marca Ziua Reginei, Prințul William a subliniat „curajul incredibil” al Poloniei, în timpul ocupației germane.

Victime ale nazismului

În timpul vizitei la Stutthof, William și Catherine i-au cunoscut pe supraviețuitorii britanici Manfred Goldberg și Zigi Shipper. Când era adolescent, Goldberg a făcut opt luni muncă forțată în Stutthof, unde l-a întâlnit pe Shipper, care fusese înainte la Auschwitz.

Cu câteva zile înainte de finalul războiului, lagărul a fost abandonat și prizonierii trimiși în marș forțat în orașul nemțesc Neustadt.

Cei doi bărbați, atunci în vârstă de doar 15 ani, au fost eliberați de la Neustadt, în 3 mai 1945. Apoi s-au mutat în Marea Britanie și au rămas prieteni pe viață.

Cu familia, la Varșovia

Prinţul William şi soţia sa, Kate, au fost aclamaţi când au sosit, luni, la Varşovia, Locuitorii au apărut în număr mare la palatul prezidenţial, dotaţi cu steaguri britanice, nerăbdători să-i vadă pe duci.

După primirea oficială, cuplul regal britanic a apărut pe bulevardul Krakowskie Przedmiescie din centrul oraşului, unde curioșii s-au urcat pe bănci și pe diverse postamente pentru a-i putea vedea mai bine.

William şi Kate, ambii de 35 de ani, sunt însoțiți în această clătorie de co piii lor, prințul George, de 3 ani, și prințesa Charlotte, de 2 ani.