Cel de-al doilea moştenitor al Tronului Angliei, după Prinţul Charles, Prinţul William (25 de ani) a primit de la bunica sa, Regina Elisabeta a II-a, titlul de Cavaler al Ordinului Jartierei. Astfel, el a devenit cavalerul cu numărul 1.000. Distincţia se acoră din 1348, din timpul Regelui Edward al II-lea.
Ceremonia a fost organizată la Castelul Windsor, ocazie cu care i s-au oferit prinţului William jartiera albastră, eşarfa şi broşa cu stea. Kate Middleton, prietena moştenitoului, a fost şi ea prezentă, alături de fratele lui William, prinţul Harry.
Din Ordinul Jartierei fac parte persoane care au servit public ţara sau care au servit-o direct pe Regină. În rândul celor mai cunoscuţi cavalei ai Ordinului Jartierei sunt Margaret Thatcher şi John Major. Prinţul William, ofiţer al Armatei Regale Britanice, a absolvit Academia militară regală de la Sandhurst şi a primit de curând insigna de pilot al Forţelor Aeriene Regale.
Regele Edward al II-lea a fondat acest ordin după un incident care a avut loc cu ocazia unei petreceri la Palatul Eltham. Se spune că în timp ce regele dansa împreună cu Contesa de Salisbury, jartiera acesteia s-ar fi desprins de picior şi ar fi căzut pe ring.
Pentru a evita o situaţie jenantă, regele a ridicat jartiera şi a prins-o de piciorul său, afirmând "Honi soit qui mal y pense", (Ruşine pentru cel ce gândeşte rău împotriva acestuia). Declaraţia a rămas ca moto al Ordinului şi este gravată pe broşa acordată membrilor.
Broşa acordată Cavalerilor Ordinului Jartierei
În această vară Prinţul William va participa la misiuni de control al vaselor din Caraibe pentru a prinde traficanţii de droguri. Cu toate că la finele anului trecut se specula faptul că moştenitorul tronului va fi trimis pe front în Irak sau Afganistan, reprezentanţii Casei Regale au declarat că acesta nu va participa la aceste misiuni, întrucât sunt prea periculoase pentru un viitor moştenitor.
Amiralul Robert Cooling, asistent şef naval pe bordul navei HMS Iron Duke, din flota Royal Navy, a declarat că "deşi va fi în Caraibe, viaţa pe vas nu va fi uşoară. Cred că prinţul va fi foarte obosit. Viaţa la bordul navei este una austeră. Această călătorie nu este o croazieră. Cu toate acestea, noi nu vrem să îl punem în pericol", a declarat amiralul citat de Sky News acum câteva zile.
(13:56)