Evenimentul Zilei > Actualitate > L-au legat pe „Prinţul ţiganilor”! Cosmos Tănase, mare dealer de droguri. IMAGINI EXCLUSIVE: Cum arată un clan mafiot | VIDEO
L-au legat pe „Prinţul ţiganilor”! Cosmos Tănase, mare dealer de droguri. IMAGINI EXCLUSIVE: Cum arată un clan mafiot | VIDEO

L-au legat pe „Prinţul ţiganilor”! Cosmos Tănase, mare dealer de droguri. IMAGINI EXCLUSIVE: Cum arată un clan mafiot | VIDEO

Procurorii încep să dea răspunsuri la întrebarea: „De unde au cei mai bogaţi romi atâţia bani fără să deţină nicio afacere la vedere?”. Cosmos, căruia Adi Minune i-a cununat fiul, făcea trafic pe relaţia Spania-România.

UPDATE. Procurorii DIICOT Iaşi au comunicat motivele reţinerii pentru 24 de ore a lui Cosmos Tănase. Astfel, Tănase (38 de ani) este menţionat ca "lider al unui grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 10 persoane, cetăţeni români şi spanioli, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, introducere în ţară, fără drept şi  consum de droguri de mare risc".
În comunicatul procurorilor apar şi informaţii concrete. “În perioada noiembrie 2011 – februarie 2012,  inculpatul Tănase Cosmos a organizat şi finanţat transportul  pe cale aeriană a cantităţii de 1,6 kilograme cocaină, pe ruta Spania (Barcelona) – Romania (Iaşi). Drogurile de mare risc erau depozitate la locuinţele inculpaţilor Puia Costel şi Cozma Costel şi ulterior comercializate de către membrii grupării pe raza municipiului Iaşi, la preţul de 80 de Euro/doză", precizează procurorii.
Aceştia susţin că au organizat un flagrant, luni 20 februarie. “Inculpaţii Puia Costel şi Cozma Costel au fost depistaţi în flagrant delict, în autoturismul cu care se deplasau fiind identificată şi ridicată cantitatea de aproximativ 1,3 kilograme de cocaină. Valoarea  drogurilor este de aproximativ  130.000  de Euro", se mai arată în comunicatul de presă.
Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Iaşi arestarea preventivă a inculpaţilor Cosmos Tănase, Costel Puia şi Costel Cozma pentru o perioadă de 29 de zile.

Cocaină de 130.000 de euro

Procurorii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism l-au reţinut pe Cosmos pentru 24 de ore şi-l vor prezenta în faţa instanţei de judecată cu propunerea de arestare. Interlopul ieşean este acuzat de trafic de droguri de mare risc şi introducerea în ţară a acestor droguri.
Anchetatorii vorbesc despre o cantitate de 1,3 kilograme de cocaină care ar fi valorat pe piaţa neagră peste 130.000 de euro.
"În ceea ce-l priveşte pe clientul meu, nici la percheziţia domiciliară şi nici la percheziţia corporală, nici la percheziţia autoturismului şi nici în alte locuri pe care le-ar putea frecventa nu s-a găsit nicio cantitate de drog", a declarat avocatul Marius Striblea, apărătorul lui Cosmos Tanase.
Drogurile ar fi fost descoperite la doi tineri care se aflau, din punctul de vedere al procurorilor, în subordinea lui Cosmos.

O nuntă de milioane
În septembrie anul trecut, clanul Tănase a fost, din nou, în atenţia opiniei publice. La mijlocului lunii, Cosmos Tănase şi-a însurat feciorul, pe Aleodor (19 ani) cu Simeria (care în momentul căsătoriei avea doar 15 ani şi 6 luni).
Naşul cuplului a fost celebrul manelist Adi Minune. Ceremonia grandioasă s-a desfăşurat la centrul Providenţa aparţinând Mitropoliei. La căsătorie au participat sute de invitaţi, capi ai lumii interlope din Iaşi, Craiova, Bucureşti.

Unul dintre cei mai bogaţi romi din ţară

Cosmos este capul clanului Tănase. Acesta a plecat în Germania pe când avea doar 16 ani, fiind „printre primii ţigani” care a luat drumul Occidentului. Din Germania, Cosmos a adus maşini de zeci de mii de mărci, aparatură şi bani cât să-i ajungă pentru „7 vieţi”, după cum singur declara într-un ziar local. Activitatea sa a intrat în atenţia anchetatorilor germani, iar presa de acolo relata despre copiii români obligaţi să cerşească sau să fure pentru el. 
Dat afară din Germania, Cosmos a devenit cunoscut şi în România. În vara anului 2002, acesta a fost dat în urmărire generală într-un dosar instrumentat la Galaţi, acolo unde a fost acuzat de lipsire de libertate, fiind implicat în răpirea unui ţigan care avea o datorie de 200.000 de dolari la cămătarii ieşeni.

Infracţiuni în vest, bani spălaţi în România
Astfel, în Germania, România şi Spania (unde a pus pe picioare o reţea de trafic de carne vie), pe numele său au fost instrumentate mai multe dosare, cu acuzaţii din cele mai grave: trafic de persoane, furturi, cerşetorie.
Din banii câştigaţi, Cosmos şi-a luat mai multe proprietăţi imobiliare în Iaşi şi maşini de lux. La mijlocul anilor 2000, Cosmos Tănase a fost încarcerat într-o închisoare din Spania. În noiembrie 2009, când a murit tatăl său, Cosmos a primit învoire pentru câteva zile pentru a asista la funeralii. Între timp şi-a ispăşit pedeapsa şi a revenit în Iaşi.
CITIȚI ȘI:

  • Interlopii României se lasă arestaţi la nuntă. Adi Minune e naşul mare. VEZI ce vârstă are mireasa
  • Cea mai tare nuntă de interlopi. Cosmos, socru mare, Adi Minune, naș. Unul dintre invitaţi, săltat de poliţie direct din alai