Unsprezece prinți saudiți au fost arestați pentru tulburarea liniștii publice: ei au organizat o manifestație de protest față de un decret care îi obligă să-și plătească facturile la utilități.
Prinții s-au strâns la Palatul istoric Qasr Al-Hokm, în capitala Arabiei Saudite, Riad, pentru a cere anularea unei legi recente care sistează plata de către stat a facturilor la apă și electricitate pentru familiile regale, scrie The Daily Telegraph.
Arestarea în masă a prinților
Guvernul de la Riad încearcă prin astfel de măsuri să reducă dependența Arabiei Saudite de veniturile obținute din petrol. Principala țintă o reprezintă tăierea masivă a cheltuielilor publice, inclusiv prin anularea unor subvenții guvernamentale. Reformele economice promovate de regimul de la Riad au fost însoțite de arestarea în luna noiembrie a peste 200 de prinți într-un vast program anticorupție lansat de către prințul moștenitor Mohammed bin Salman.
Recompensă de 6 miliarde
Aceste măsuri au provocat tensiuni în sânul familiei regale saudite, care numără mii de membri, dintre care, însă, doar câțiva au influență în conducerea treburilor regatului.
Se pare că toți cei 11 prinți arestați în weekend, pe motiv de tulburare a liniștii publice, sunt fii ai regelui precedent Saud bin Abdulaziz Al-Saud.
Prințul Mohammed și-a înlăturat verișorii de la linia de succesiune la tron și și-a consolidat în ultima perioadă puterea politică și economică. Oficialii saudiți estimează că deturnările de fonduri și corupția au făcut ca țara să piardă în ultimii ani zeci de miliarde de dolari.
Publicația britanică vorbește despre existența unor informații potrivit cărora autoritățile saudite ar fi cerut recompense pentru eliberarea celor 200 de prinți ținuți prizonieri la hotelul Ritz Carlton de două luni. Astfel, pentru eliberarea prințului Al-Waleed bin Talal, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, prețul ar fi de 6 miliarde de dolari.
Cei 11 prinți arestați în acest weekend sunt ținuți în închisoarea Al-Hayer, la sud de Riad, aștetând să fie duși în fața unui tribunal.
Într-un comunicat al regimului se arată: „Nimeni nu este mai presus de lege în Arabia Saudită. Toți sunt egali și sunt tratați asemenea celorlați.”