Spre deosebire de alte țări occidentale, unde poliția a acceptat linia de supunere impusă de politicieni, în Franța, polițiștii nu acceptă să fie călcați în picioare.
Mai multe zeci de polițiști s-au strâns sâmbătă, 13 iunie, la miezul nopții, în jurul Arcului de Triumf, cu mașini și girofaruri pornite, pentru a-și manifesta o dătă în plus nemulțumirea față de ministrul de Interne, Christophe Castaner, și afirmațiile sale hazardate.
Această manifestație surpriză din centrul Parisului a avut loc la apelul Brigăzii de noapte Anticriminalitate (BAC), din capitala Franței. Polițiștii au intonat Marseieza și și-au aruncat pe caldarâm cătușele.
Manifestația a avut loc după ce, cu doar câteva ore în urmă, se încheiase o nouă manifestație împotriva „rasismului” și „violențelor” poliției franceze, organizată de Black Lives Matter.
„Așteptam de la ministru ungest de susținere dar avem impresia că a abandonat forțele de ordine”, a explicat ziariștilor prezenți la fața locului un polițist în uniformă, citat de Le Figaro.
„Colegii mei s-au simțit trădați, abandonați de către ministrul care îi tutelează”, a adăugat și Brut Yoann Maras, un reprezentant sindical al asociației Alliance.
Vineri, fusese rândul sindicatelor de poliție să-și manifeste nemulțumirile față de ministrul Castaner, organizând un marș pe Champs-Elysées și cerând să fie primiți de președintele Emmanuel Macron.
„Dacă președintele republicii nu își reafirmă sprijinul deplin și total față de poliția națională (...) va fi de așteptat ca mișcarea să ia amploare, cu acțiuni și manifestații ale polițiștilor”, a mai spus Yoann Maras.
Minitrul de Interne, Christophe Castaner, a primit vineri reprezentanții sindicatelor polițiștilor, foarte nemulțumiți după anunțurile făcute luni de către politicianul francez, în special privind interzicerea practicii strangulării la imobilizarea suspecților, fără a menționa ce tehnică poate fi folosită în schimb.
În fața sindicaliștilor, Christophe Castaner a recunoscut că a fost o „prostie”, o „stângăcie” de limbaj, când a anunțat tot luni suspendarea oricărui angajat, în caz de „suspiciune veritabilă” de rasism. Fără a mai aștepta ca suspiciunea să fie confirmată de o decizie a instanței.
„Există o ruptură creată de ministrul de Interne, el va trebui să recâștige încrederea poliției sale. Acest lucru trebuie să se facă prin discursuri puternice și garanții, dar a-l schimba pe ministrul de Interne, dacă rămânem pe aceeași doctrină, asta nu ar face să anaseze dezbaterea”, a mai spus Yoann Maras.