Principiul dominoului. Se îndreaptă SUA spre un "scenariu de coșmar"?

Oricât de dezvoltată, prosperă și puternică ar fi o țară, odată afectat echilibrul lucrurile pot degenera O demonstrează criza care se simte din ce în ce mai tare în Statele Unite după măsurile de combaterea a pandemiei.

Deși SUA este o țară extrem de bogată, milioane de  oameni care și-au pierdut locul de muncă nu au economii care să le îngăduie să-i asigure traiul. Unii au datorii uriașe și sunt nevoiți să apeleze la băncile de alimente pentru a supraviețui. Alții recurg, însă, la jaf.  La început astfel de infracțiuni au luat amploare în  California și Carolina de Sud. Acum, flagelul  se răspândește în toată țara. Au fost jefuite magazine din New York, San Francisco, Seattle și Chicago.  Mulți dintre proprietari au luat măsuri și și-au acoperit vitrinele, pregătindu-se pentru tulburări de proporții.

Nu e decât începutul. Potrivit unui studio realizat de Lance Roberts de la RealInvestmentAdvice.com s-ar putea  ajunge la o rată a șomajului de 15-20% în al doilea trimestru. Situația cea mai gravă e la New York, relatează Wall Street Journal.

Sute de mii și-au pierdut locul de muncă în câteva săptămâni,de când metropola a devenit epicentrul crizei de sănătate, înregistrând 103.060 de cazuri confirmate de Covid-19 și 2.935 de decese pe 4 aprilie.

Departamentul de poliție al orașului New York (NYPD) a înregistrat un salt de 75% în cazurile de spargere a magazinlor în perioada respectivă, mai precis 254 de jafuri, comparativ cu 145 în aceeași perioadă a anului trecut.

"Creșterea jafurilor a coincis cu demersurile de a stopa răspândirea coronavirusului. Pe 15 martie, administrația orașului a ordonat restaurantelor și barurilor să nu mai primească niciun client în localuri. Ca urmare, multe au închis  cu totul, iar altele și-au limitat operațiunile. Un decret din 20 martie a lui guvernatorului Andrew Cuomo a cerut și   închiderea tuturor întreprinderilor neesențiale, ceea ce a afectat  numeroase magazine de vânzare cu amănuntul ", scrie Wall Street Journal.

„Știam că, odată cu închiderea multor magazine, vom observa o creștere  (a infracțiunilor) și, din păcate, aici suntem”, a declarat Michael LiPetri, șeful strategiilor de control al criminalității din NYPD.

LiPetri a declarat că cele mai vizate de infractori au fost restaurantele, supermarketurile și magazinele mici. În perioada 12-31 martie, s-au înregistrat peste 30 de de spargeri de supermarketuri,o creștere de 400% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acum, temerea cea mai mare este că poliția va fi depăită. Nu numai de numărul mare de spargeri, ci și din cauza lipsei de oameni. Conform unei informații apărute vineri,  unul din fiecare șase ofițeri din NYPD era deja bolnav sau în carantină. Peste 1.500 au fost testați pozitiv.

"Este scenariul cel mai rău în toată lumea", a declarat un sergent pentru The New York Times.

Președintele Trump pare conștient de riscuri. Liderul american a semnat recent un ordin executiv pentru activarea a până la un milion de soldați, probabil pentru eventualitatea în care epidemia și colapsul economic vor duce la tulburări sociale și o creștere exponențială a infracțiunilor.