Principiile Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor trebuie să fie înglobate în legislaţia UE

Principiile Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor trebuie să fie înglobate în legislaţia UE

Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, adoptate de Consiliul Europei, trebuie să fie înglobate în sistemul juridic al UE, a precizat Loránt Vincze, europarlamentar UDMR, într-un raport privind cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, remis, marţi, Agenţiei ungare de Presă MTI.

Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, adoptate de Consiliul Europei, trebuie să fie înglobate în sistemul juridic al UE, a precizat Loránt Vincze, europarlamentar UDMR, într-un raport privind cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, remis, marţi, Agenţiei ungare de Presă MTI. În raportul său, prezentat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, Loránt Vincze a subliniat că instrumentele de protecţie a minorităţilor dezvoltate şi monitorizate de Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, format din 46 state de membre, sunt în prezent cele mai cuprinzătoare instrumente obligatorii din punct de vedere juridic din lume.

Deşi UE consideră că punerea în aplicare a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale este un element important al criteriilor de aderare la UE, acest lucru nu este suficient, a afirmat europarlamentarul, care a adăugat: UE trebuie să includă protecţia minorităţilor în monitorizarea statului de drept şi a drepturilor fundamentale în UE, ceea ce înseamnă monitorizarea respectării Convenţiei nu numai înainte de aderare, ci şi după. "Este nevoie de o cooperare mai strânsă între Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Este important ca protecţia culturii şi a limbii minorităţilor să fie o valoare comună", a precizat Loránt Vincze.

Raportul privind cooperarea dintre UE şi Consiliul Europei

Prezentând detaliile raportului, europarlamentarul a mai menţionat că odată cu adoptarea acestui document, Parlamentul European îndeamnă din nou Uniunea Europeană să adere la Convenţia-cadru privind minorităţile naţionale şi la Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, şi pledează pentru dezvoltarea unor relaţii juridice mai strânse între UE şi Consiliul Europei în domeniul drepturilor minorităţilor. Politicianul a subliniat că în procesul de aderare, includerea standardelor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, ca parte a monitorizării statului de drept şi a drepturilor fundamentale în cadrul Uniunii Europene, ar consolida credibilitatea UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerea solicită, de asemenea, formalizarea parteneriatului strategic consolidat dintre cele două instituţii, revizuirea acordului de cooperare din anul 2007 şi înfiinţarea unei delegaţii interparlamentare între PE şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a mai explicat europarlamentarul. Raportul privind cooperarea dintre UE şi Consiliul Europei a fost adoptat la sfârşitul lunii februarie de Comisia pentru afaceri constituţionale a Parlamentului European (AFCO), fără niciun vot împotrivă. Marţi, şi plenul PE a votat în favoarea acestei propuneri cu 494 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 76 de abţineri. Textul adoptat subliniază importanţa cooperării pentru promovarea şi protejarea culturilor minoritare.

Totodată, subliniază importanţa garantării utilizării limbilor regionale şi minoritare, atât în viaţa privată, cât şi în cea publică, precum şi posibilitatea transmiterii acestor limbi, a predării lor la diferite niveluri, inclusiv a aprofundării acestora.Consiliul Europei este un partener important în procesul de extindere a UE, deoarece, colaborând cu UE sprijină ţările candidate şi potenţial candidate în punerea în aplicare a reformelor necesare pentru aderare, se mai subliniază în text. Totodată, ajută ţările în cauză la îndeplinirea criteriilor privind stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia, statul de drept, drepturile omului, precum şi respectarea şi protecţia minorităţilor, şi monitorizează progresele înregistrate în aceste domenii. Cooperarea dintre UE şi Consiliul Europei în ceea ce priveşte extinderea Uniunii Europene trebuie consolidată în continuare pentru a deveni mai formală, mai structurată şi mai sistematică, se arată în document.

La rândul său, László Trócsányi, europarlamentar FIDESZ, a subliniat, într-un comunicat remis Agenţiei de Presă MTI: Atât Uniunea Europeană, cât și Consiliul Europei joacă un rol important în Europa. Cu toate acestea este regretabil că rolul Uniunii Europene în domeniul protecţiei minorităților naționale autohtone nu poate fi evaluat. În opinia sa, acest lucru este dovedit de "răspunsul cinic" al Comisiei Europene la inițiativa cetăţenească europeană Minority Safepack, care are ca scop îmbunătățirea protecției celor aparținând minorităților naționale și lingvistice, precum și consolidarea diversității culturale și lingvistice a Uniunii Europene. Deși, conform tratatelor fondatoare, protecția minorităților naționale este o sarcină a UE, a subliniat eurparlamentarul FIDESZ, menţionând: "Considerăm important ca Uniunea Europeană să demonstreze că nu interpretează prevederile tratatelor în mod selectiv, după capriciile sale, ci poate fi un apărător al drepturilor minorităților naționale".

 

(Traducerea Rador)