Principele și actrița. O poveste tragică la Monaco

Principele și actrița. O poveste tragică la Monaco Printul Rainier și Grace Kelly / sursa foto: wikipedia

Principele și actrița - o poveste tragică la Monaco. Prințesa neîncoronată a Hollywoodului a ajuns cea mai iubită principesă a uneia dintre cele mai vechi monarhii europene.

Principele și actrița - o poveste tragică la Monaco. Grace Kelly s-a născut la 12 noiembrie 1929, în SUA, la Hahnemann University Hospital, Philadelphia, Pennsylvania.

Tatăl ei, John B.Kelly (1889-1960), a fost un irlandez ambițios care s-a îmbogățit din producția și vânzarea cărămizilor, fiind la un pas ca în anii 30 să devină primar la Philadelphia, cel mai „istoric” oraș al SUA.

Principele și actrița - strălucirea ei și curtea asiduă pe care i-a făcut-o el

Grace Kelly devenit actriță în 1950, la puțin peste 20 de ani, și a jucat la început în seriale și în teatru. Dar, la 24 de ani, în 1953, după prestația de excepție din Mogambo, unde juca alături de Clark Gable și Ava Gardner, tânăra Grace devine o stea, fapt confirmat și de un Glob de Aur primit în 1954.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același an, joacă în The Country Girl, care îi aduce Oscarul pentru cea mai bună actriță.

Vorbim de vârsta de aur a Hollywood-ului și de vârsta de aur a televiziunii de peste Ocean. La noi, televiziunea avea să se nască abia la 31 decembrie 1956, deci în plină glorie a televiziunii în general.

Rainier III de  Monaco s-a născut pe 31 mai 1923 la Monaco. A fost fiul unui prinț, Pierre, căsătorit cu o principesă moștenitoare, unica fiică a unui prinț moștenitor și a unei femei de rând.

Mama lui Rainier s-a născut în Algeria și a fost ulterior recunoscută de familia din Monaco drept urmașă unică și legitimă. Micul Principat de Monaco, un fel de El Dorado al Europei mediteraneene, acoperă o mică parte muntoasă din vecinătatea Italiei și Franței, controlată în Evul Mediu de Familia Grimaldi, care și-a apărat pământul vreme de secole, statul fiind independent.

Azi e unul din marile paradisuri fiscale mondiale.

Căsătoria, afacere de stat. Zeița cinema-ului american a salvat Monaco de la a deveni arondisment francez!

Când a văzut-o pe Grace Kelly la Festivalul de la Cannes în 1955, Prințul de Monaco s-a decis să o aibă de soție. Aici, Grace era șefa delegației SUA. În plus, era curtată de actorul Jean Pierre Aumont.

Principele o invită la Monaco pentru a face câteva fotografii „glossy” sau „glamour”, cum am zice azi, și decide să își încerce șansele. Era un prinț cu un mic principat, totuși.

Căsătoria celor doi a fost o afacere de stat, cum se spune. Un act internațional din 1918 prevedea că dacă Principele Rainier III nu va avea un succesor băiat, Monaco va deveni arondisment francez.

Așadar, la finalul lui 1955, Rainier merge în SUA și acolo o cere de soție pe Grace. Familia sa îi acordă o zestre de 2 milioane de dolari, deci prințul nu și-a luat o Cenușăreasă cum ar crede mulți.

Destinul lui Grace Kelly va semăna cumva cu cel al Dianei Spencer, celebra Lady Di. Și ea a fost curtată de un prinț moștenitor, tot din rațiuni de stat.

Principele și actrița - prima nuntă televizată din lume

La 6 ianuarie 1956, Grace și Rainier își anunțau logodna. Iar nunta lor, până la cea a Dianei cu Charles, a fost „nunta secolului”. Un secol care „bifase” deja două războaie mondiale și un Război Rece în desfășurare.

Căsătoriile civilă și religioasă au avut loc pe 18 și 19 aprilie 1956, televiziunea difuzând ceremonia în direct. Începuse o nouă eră: 30 milioane de oameni au fost martori din spatele micului ecran.

Ca Prințesă de Monaco, Prințesa Gracia de Monaco a încetat să mai joace în filme. I-a dăruit trei copii soțului ei: actualul prinț Albert și prințesele Caroline și Stephanie.

Basmul sfârșit tragic

Nu toate basmele se termină cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.  A  venit și tragica zi de 13 septembrie a anului 1982. Grace decisese să conducă ea mașina favorită pentru a o duce pe Stephanie, care avea 17 ani atunci, la prima gară de pe teritoriul francez, de unde aceasta urma să plece spre Paris.

Pe serpentinele drumului, Grace a pierdut controlul volanului și mașina a plonjat în prăpastie. A murit la spital.

Multă vreme au existat zvonuri că prințesa ar fi suferit un accident vascular cerebral, că mașina ar fi avut probleme cu frânele sau chiar că mașina ar fi fost condusă de fiica ei Stephanie care nu avea permis, având atunci doar 17 ani și care, miraculos, nu a pățit nimic. Decesul a fost declarat pe 14 septembrie 1982. Grace Kelly avea 52 de ani și o viață înainte.

Grace Kelly fusese așadar, frumoasă, bogată, celebră. Jucase deja cinci roluri principale și avea Oscar și Glob de Aur în palmares.

Destinul ei avea să o trimită în luminile rampei, apoi după o curte asiduă și o negociere „la sânge” a zestrei sale, să o introducă în aristocrația de top a Bătrânei Europe, ca soție a Principelui Rainier III de Monaco, care a trăit până la 6 aprilie 2005. I-a supraviețuit 23 de ani soției sale, alături de care a avut o căsnicie de 26 de ani.