Principalele direcții ale PAC de după 2027. Ungaria vrea mai puțin ecologism

Protestele fermierilor. Sursa foto: dreamstime.com

Președinția ungară a UE doreşte să arate direcţia în legătură cu principalele direcții ale PAC de după 2027, a declarat ministrul Agriculturii, István Nagy.

Cum vrea Ungaria să schimbe PAC

Ministrul a prezentat prioritățile sectorului agricol ale președinției ungare comisiilor pentru dezvoltare agricolă și rurală, protecția mediului, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

Scopul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene este de a arăta direcția noii Comisii Europene sub forma concluziilor Consiliului privind principalele direcții ale Politicii Agricole Comune (PAC) după 2027, în special în ceea ce privește modelul pe care vor fi plătite resursele PAC, a declarat luni, la Srasbourg, Isván Nagy.

Potrivit ministrului, plata subvenţiilor este cea mai importantă chestiune pentru toți fermierii europeni, dar la fel de important este şi modul în care fermierii pot fi încurajați să-și sporească contribuția la crearea unui sector agricol european durabil și la tranziția ecologică.

PAC trebuie orientată către fermieri

În discursul său, ministrul a subliniat că politica agricolă a UE orientată spre fermieri este una dintre prioritățile centrale ale președinției ungare a UE.

„Am convingerea că interesele fermierilor ar trebui să fie în centrul politicii agricole a UE, deoarece prin garantarea securității alimentare ei produc bunuri publice de bază pentru toți cetățenii UE”, a subliniat oficialul maghiar, care a menţionat că prioritățile agricole sunt: agricultura competitivă, rezistentă la criză, durabilă, prietenoasă cu fermierii și bazată pe cunoaștere.

Potrivit ministrului, restabilirea competitivității sectorului agricol al UE, care a fost semnificativ degradat de condițiile meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice, de răspândirea bolilor animalelor și plantelor, de creșterea costurilor de intrare sau de importurile din țări terțe, este o sarcină comună.

„Pentru a putea răspunde acestor provocări, sectorul agricol trebuie să fie rezistent la crize, ceea ce necesită măsuri adecvate de prevenire și gestionare a crizelor”, a spus ministrul maghiar.

Protest Franța. Sursa foto: Platforma X

Noua direcție PAC: Nu fermierii sunt cauza schimbărilor climatice

Acesta a adăugat: „Agricultura și silvicultura durabilă joacă un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, în protecția diversității biologice și a naturii și, prin aceasta, și în păstrarea valorilor sale mondiale create”.

István Nagy a atras atenţia asupra faptului că „trebuie să ne îndepărtăm de credința falsă, potrivit căreia agricultura și fermierii sunt cauza schimbărilor climatice”.

Este esențial, de asemenea, încurajarea producătorilor în mod corespunzător pentru ca ei să utilizeze practici de producție mai durabile, a spus ministrul, subliniind: Crearea unei agriculturi inovatoare și bazată pe cunoștințe este esențială pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate și creșterea competitivității.

„Trebuie pus un accent mai mare asupra transferului de cunoștințe și asupra creării de valoare adăugată la nivel local. Utilizarea soluțiilor inovatoare poate contribui în mare măsură la obiectivele politicii de mediu și climatică ale sectorului”, a adăugat István Nagy.

Fără noi sarcini administrative pentru fermieri

Politicianul s-a referit şi la faptul că scopul președinției ungare este de a evita noi sarcini administrative și bugetare suplimentare pentru producători și autoritățile statelor membre.

Referitor la propunerea privind protecția animalelor în timpul transportului, Isván Nagy a declarat că președinția ungară pune accent pe schimbul de idei la nivel de experți, strategic și profesional în vederea stabilirii unei reglementări prudente, potrivit MagyarHirlap.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)