EVENIMENTUL ZILEI, 20 DE ANI. Primul ziar popular a fost creat de Ion Cristoiu
- Simona Ionescu
- 8 iunie 2012, 11:09
Dragă cititorule,
Pe 22 iunie se împlinesc 20 de ani de la lansarea ziarului pe care îl citeşti, poate cel mai bun titlu al unui cotidian: Evenimentul zilei! Din acest motiv, de acum şi până la sfârşitul acestei luni de început de vară, "personajul principal va fi, zilnic, însuşi ziarul. Vom readuce cititorilor de astăzi parfumul anilor de început, când românii îşi făcuseră o obişnuinţă din a citi, la primele ore ale dimineţii, ziarul ce-i devenise atât de familiar încât îl numea "Bulina roşie", după forma siglei ce trona pe prima pagină.
Perioada romantică a jurnalismului românesc a trecut, iar de circa şase-şapte ani vorbim de o industrializare a presei, în care factorul economic primează. Probabil că reţeta revigorării presei şi a succesului de tiraj este cea care va reuşi să aducă în mâinile cititorului atât marketing şi publicitate, cât şi conţinut editorial care să-l motiveze pe consumator să facă gestul de a da bani pe un ziar sau o revistă.
În iunie 1992, Ion Cristoiu a creat un ziar bulevardier în adevăratul sens al cuvântului. Sau un ziar popular, mai pe înţelesul tuturor. Un "cotidian de informaţie" (cum scria pe sigla ca o bulină roşie) după care alergau la chioşcuri oameni din toate categoriile sociale, un ziar care a testat gustul publicului şi care a trasat linia de "start" pentru schimbarea politicii editoriale în alte redacţii.
«Evenimentul Zilei» trebuia să aibă cele mai senzaţionale ştiri şi articole, să-şi uimească în fiecare dimineaţă cititorii. În doi ani şi jumătate, ziarul ajunsese la peste 600.000 tiraj, iar întreaga presă începuse să se raporteze la formula găsită de Cristoiu. Titlurile gazetelor au lăsat deoparte stilul impersonal şi au început să exprime esenţa articolelor, fotografiile s-au mărit brusc după modelul Evz, ştirile de fapt divers au crescut ca număr… Redacţia «Bulinei» se transformase într-o şcoală de presă pentru tineri de 20-24 de ani, extrem de incisivi şi fără oprelişti în a culege ştiri exclusive din instituţiile statului. Nimeni nu se uita la ceas ca să plece acasă, nimeni nu se văita că a adus de pe teren, 3-4 articole într-o zi, ba chiar le-a şi scris! Nefericirea cea mare era când nu-ţi intra o ştire în ziarul de a doua zi, iar dezastrul venea când pierdeai o ştire pe care concurenţa a avut-o. Nu erau computere, ci textele se băteau la maşina de scris, nu existau telefoane mobile sau maşini pentru deplasarea reporterilor pe teren. În 1994 şi 1995, Evenimentul zilei a înregistrat un tiraj de 650.000 de exemplare şi a continuat să urce până la un milion de copii vândute cu banii jos.
În acest prim episod de reamintire a ceea ce a fost "fenomenul EVZ – Bulina roşie", publicăm coperta primului număr al ziarului apărut în data de 22 iunie 1992, ziar al cărui tiraj de 250.000 de exemplare s-a epuizat de la primele ore ale dimineţii.
Te invităm, cititorule, şi mâine la o nouă reîntâlnire cu articole şi amintiri din anii 1990!
Înainte de a fi exclus - Domnul Viorel Cataramă a avut un grav accident
Domnul Viorel Cataramă n-a putut participa la excluderea sa. Cu o zi înainte, luni, 20 iunie, pe şoseaua Bucureşti-Piteşti, la km 100, domnia sa a avut un accident soldat cu rănirea altor 2 oameni de afaceri, care se aflau cu el în maşină. Unul dintre ei, cetăţeanul olandez Peter Klerc (60 ani) a fost accidentat foarte grav şi este internat la Spitalul de Urgenţă, iar celălalt a suferit o fractură uşoară a braţelor. Maşina d-lui Cataramă, un Mercedes 500 SEL, a fost făcută zob.
"Acuzaţiile care ni se aduc, a declarat acesta, sunt total neadevărate şi nefondate. Despre excluderea mea din partid nu am fost informat. Ştiu că ieri, luni, 29 iunie, a fost convocată o şedinţă a PNL-AT, dar nu am fost informat despre ea. Oricum nu aş fi putut participa, deoarece programul cu afaceriştii olandezi era stabilit încă de acum trei săptămâni", ne-a declarat Viorel Cataramă. (Roxana Lungu) "Agentul CIA cu talpa ruptă", numai cu Evenimentul zilei
Scriitorul şi gazetarul Ion Cristoiu lansează o nouă carte de proză, din care vom publica zilnic, în această pagină aniversară, un text savuros care va stârni zâmbete.
Volumul se numeşte "Agentul CIA cu talpa ruptă" şi se va vinde împreună cu ziarul cu ocazia aniversării a 20 de ani de la data apariţiei cotidianului nostru.
Unchiul din America
Vasilica Bobeică din Crăciunenii de Mijloc a scris la o emisiune TV de mare succes, să-i găsească şi să-i aducă unchiul din America, despre care ea crede că-i milionar şi pe care speră să-l moştenească. Vasilica n-are nici un unchi în America. N-are nici un unchi, de altfel. S-a gîndit însă că n-ar strica să încerce.