Primul transplant hepatic la Cluj. Tânără de 25 de ani, salvată de medici

Primul transplant hepatic la Cluj. Tânără de 25 de ani, salvată de medici Sursă foto: Facebook

Sâmbătă seară, 14 septembrie, a avut loc un moment important pentru orașul Cluj-Napoca. O echipă de medici de renume a realizat  primul transplant hepatic din oraș, Clujul devenind astfel al treilea centru de transplant hepatic din România

A avut loc primul transplant de ficat din Cluj

După aproape cinci ore de efort chirurgical intens, echipa medicală a reușit să salveze viața unei tinere de 25 de ani, care se afla într-un stadiu terminal din cauza unei ciroze autoimune, conform informațiilor furnizate de Libertatea.

Sub coordonarea renumitului profesor doctor Irinel Popescu, recunoscut pentru contribuțiile sale fundamentale în domeniul transplantului hepatic în România, intervenția a beneficiat de expertiza a altor specialiști de seamă. Prof. dr. Vlad Brașoveanu și profesor doctor Nadim al Hajjar au fost parte integrantă a echipei, fiecare aducând contribuții esențiale în acest complex procedeu chirurgical.

Anestezia pacientei a fost supravegheată de prof. dr. Dana Tomescu, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Institutul Clinic Fundeni, asigurându-se astfel o gestionare optimă a resurselor și a stării pacientului pe parcursul întregii proceduri. În paralel, donatorul, un bărbat de 41 de ani, a făcut posibilă salvarea mai multor vieți, organelor sale fiind distribuite astfel: rinichii au fost trimiși la București, inima la Târgu Mureș, iar plămânii au fost direcționați în străinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Transplant

Sursa: Arhiva EVZ

Al treilea centru de transplant hepatic din România este în Cluj

Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Octavian Fodor din Cluj-Napoca își consolidează poziția ca al treilea centru de transplant hepatic din România, alăturându-se astfel liderilor din București și Iași.

Această unitate medicală a realizat recent cea de-a 49-a procedură de transplant hepatic din anul 2024, subliniind importanța și complexitatea acestei intervenții în cadrul Chirurgiei Generale. În același timp, Institutul Clinic Fundeni a efectuat 40 de transplanturi de ficat, iar Spitalul Sf. Spiridon din Iași a realizat 8 astfel de proceduri, contribuind semnificativ la tratamentele hepatice avansate din țară.

În ce situații se recurge la acest tip de intervenție

Transplantul hepatic, sau transplantul de ficat, constă în înlocuirea unui ficat afectat cu unul sănătos prelevat de la un donator. Această intervenție chirurgicală este destinată pacienților care suferă de afecțiuni hepatice grave sau insuficiență hepatică acută, oferind o opțiune viabilă de tratament atunci când alte metode nu sunt suficiente. Deși este o procedură crucială, disponibilitatea limitată a organelor donatoare rămâne o provocare majoră în realizarea transplantului hepatic.

Printre tehnicile utilizate, transplantul ortotopic este cea mai frecventă, implicând îndepărtarea ficatului bolnav și înlocuirea acestuia cu organul donator în aceeași poziție anatomică. Procedura necesită o colectare riguroasă a organului donator și o implantare precisă, fiind efectuată exclusiv în centre specializate, de echipe de medici cu experiență în transplant. Succesul operației depinde de o evaluare riguroasă a pacienților eligibili și de o potrivire adecvată între donator și receptor, fie că este vorba de un donator viu sau decedat.

 

Revista presei
Refugiul spionilor