Primul Nobel climatic

Primul Nobel climatic

Cruciada fostului vicepreşedinte american Al Gore pentru combaterea încălzirii globale a fost răsplătită cu Premiul Nobel pentru Pace.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, vineri, fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi pentru studiul schimbă rii climatice (IPCC) pentru eforturile depuse în vederea conştientizării problemelor puse de încălzirea globală antropogenă.

Potrivit AFP, prestigioasa distincţie are pentru Gore, candidat democrat la alegerile prezidenţiale americane din anul 2000, un parfum de revanşă.

Omul de ştiinţă indian Rajendra Pachauri, actualul şef al IPCC, a declarat că a fost „copleşit şi uluit“ de „incredibilul“ Nobel pentru Pace. „Mă simt privilegiat să-l împart cu cineva atât de distins“ ca Al Gore, a mai spus Pachauri.

La rândul său, Al Gore s-a declarat „onorat“ să împartă înalta distincţie cu IPCC. „Criza climatică nu este una politică, este o provocare morală şi spirituală pentru întreaga umanitate“, a spus Gore, adăugând că va dona integral partea bănească a premiului, de aproximativ 750.000 de dolari, în beneficiul Alianţei pentru Protecţia Climei, o organizaţie nonprofit creată de el anul trecut. Celebritate şi politică După lunga tăcere care a urmat înfrângerii sale controversate în faţa lui George W. Bush, Al Gore (59 de ani) s-a consacrat unei activităţi mai vechi, pe care a considerat-o mereu scopul vieţii sale: lupta împotriva încălzirii globale.   Numeroasele sale conferinţe pe această temă au fost, în cele din urmă, sintetizate în documentarul „Un Adevăr Incomod“, în care expune în termeni simpli de ce omenirea riscă, prin activităţile sale poluante, să-şi pună în pericol propriul viitor.

Pelicula a fost laureată cu două Premii Oscar. Graţie acestui documentar, Gore a devenit şi mai celebru, apărând ca vedetă între staruri ale muzicii în două concerte „Live Earth“ („Pământul Viu“).

„Cel mai simpatic fost vicepreşedinte al SUA“, cum este numit de partizanii săi, a insistat că nu vrea să se mai implice într-o campanie prezidenţială, însă, imediat după anunţul comitetului Nobel, cota sa la bursa pariurilor privind viitorul preşedinte american a crescut. Problema este că rivalii săi la nominalizarea democrată sunt demult în campanie şi au strâns sume impresionante. REACŢII

Concert de laude de la marile cancelarii

Deşi Al Gore a criticat frecvent politica de mediu a actualei administraţii americane, Casa Albă a salutat răplătirea sa cu Premiul Nobel. „Activitatea lor a fost de natură să inspire politicieni şi cetăţeni de rând, deopotrivă. UE rămâne angajată ambiţioaselor sale ţeluri în domeniu. Lansez un apel la toţi partenerii noştri să ia acest Premiu Nobel pentru Pace ca pe o încurajare de a aborda această provocare încă şi mai ferm, mai decisiv“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.   Comitetul Nobel „a arătat astăzi foarte clar că lupta împotriva încălzirii globale este o politică centrală şi de pace în secolul 21“, a apreciat şi Achim Steiner, şeful Programului pentru Mediu al ONU.

Ne puteți urmări și pe Google News