Primul mall second-hand din lume a intrat în Cartea Recordurilor

Primul mall second-hand din lume a intrat în Cartea Recordurilor

Un mall dedicat exclusiv comercializării de produse second-second este luat cu asalt de amatorii de articole reciclate, în orașul Eskilstuna din Suedia.

Situat la o distanță de o oră cu trenul la vest de Stockholm, capitala țării, mall-ul se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați și are în incintă 13 magazine. Inaugurat în 2015, mall-ul ReTuna a fost inclus oficial, anul acesta, în Guiness Book of World Records, care îl prezintă ca fiind „primul mall din lume dedicat exclusiv articolelor recondiționate, reciclate și restaurate”, potrivit AFP.

Centrul comercial a fost gândit ca o activare contemporană a spiritului ecologic ce caracterizează orașul încă din deceniul 9 al secolului trecut. Eskilstuna a conceput acum 3 decenii o strategie amplă care să îl transforme într-un oraș ecologic. „Prin tradiție suntem un oraș industrial, însă am avut unele dificultăți și ne-am gândit că putem găsi unele lucruri care să construiască încredere și pentru care să ne luăm responsabilitatea”, a declarat primarul localității, Jimmy Jansson, pentru AFP. Edilul adaugă că liderii orașului încearcă să îl transforme acum într-un oraș industrial modern.

Aflat la ceva distanță de centrele comerciale gigant ale marilor orașe, ReTuna atrage între 250.000-300.000 de vizitatori pe an. Desfășurat pe două nivele, mall-ul oferă produse foarte diverse, de la gadgeturi, electronice la jucării și articole de casă, dar și mobilă, îmbrăcăminte, articole sportive, de construcții și bricolaj, practic aproape orice poți găsi aici, precizează reprezentanții ReTuna. Cei interesați pot urma chiar un curs de design al produselor reciclate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moda cumpărăturilor la mâna a doua a prins avânt în Suedia nu neapărat din rațiuni economice, ci mai degrabă pentru că scandinavii sunt foarte preocupați de consumul responsabil. Ei au lansat chiar o filosofie a consumului, bazată de opoziția dintre conceptele  "kopskam" (rușinea de a cumpăra) și "flygskam" (depășirea rușinii). Trebuie precizat și că Suedia este liderul european al politicii de neutralizare a folosirii dioxidului de carbon până în anul 2045. Mai mult, țara nordică și-a propus să devină independentă de combustibilii fosili.

De altfel, la Eskilstuna există un centru de ultimă generație de reciclare a deșeurilor și de reconversie a acestora în energie. În 2012, Eskilstuna a adoptat oficial un "Climate Plan 2020", care prevedea că ea va deveni o platformă ecologică de neutralizare a gazelor, până la finalul decadei. În ciuda eforturilor sale susținute în această direcție, „orașul verde” are însă deficiențe destul de serioase în implementarea politicii ecologice, remarcă însă reprezentanți ai Partidului Verzilor. Spre exemplu, sunt încă destule mașini pe străzile sale, inclusiv în parcarea primului mall second-hand din lume.