Primul job: în firme mici sau în multinaţionale

Primul job: în firme mici sau în multinaţionale

În companiile multinaţionale, salariile sunt mai mici şi promovările se fac mai lent. În firmele mici, angajaţii se remarcă mai repede, dar jobul e instabil.

Celor care simt că au "zvâc" antreprenorial nu le prieşte munca într-o multinaţională, atenţionează experţii în recrutare. Absolvenţii în căutarea primului loc de muncă trebuie să ştie că în multinaţionale salariile sunt mai mici, avansarea se face mai greu, însă postul este mai sigur.

În companiile mici, salariile şi posibilităţile de avansare sunt mai mari, însă jobul este instabil.

Creşterile salariale merg mai greu în multinaţionale

În România, joburile în multinaţionale sunt mai vânate decât în străinătate, unde există acelaşi interes pentru companiile mici. Având o vizibilitate mai mare pe piaţă, marile companii "îşi permit" să ofere salarii mai mici. Se lucrează după reguli stricte, există un risc mic să greşeşti, dar şi să te remarci şi să avansezi înainte de "termen".

"În multinaţională eşti o rotiţă din sistem, te învârţi ca ceilalţi. Lucrurile sunt previzibile: ştii că nu poţi să promovezi mai devreme de doi ani sau că ţi se măreşte salariul cu 15% după atâtea luni etc. Lucrurile se mişcă mai încet, dar cel puţin totul este stabil", subliniază specialistul în recrutare George Butunoiu.

Fiind mai departe de ochii managementului, greşelile sunt mai puţin vizibile şi mai puţin taxate. "Nu prea ai posibilitatea să greşeşti pentru că nu ţi se dă multă responsabilitate timp îndelungat", adaugă recruterul.

"Să furi" meserie vs. să pierzi vremea la traininguri

Pe de altă parte, în companiile mici, puteţi avea un salariu mai mare, vă remarcaţi şi avansaţi mai repede, vi se dau sarcini mai interesante şi mai multă libertate de decizie.

"Munca într-o companie mai mică presupune responsabilităţi mai variate, delimitarea poziţiei în organizaţie nefiind atât de strictă ca în cazul unei multinaţionale, unde fiecare poziţie este extrem de specializată", subliniază Lidia Maier, specialist în recrutare la "Catalyst Solutions".

În companiile mai mici aveţi posibilitatea "să furaţi" meserie de la şefi. Însă dacă învăţaţi mai mult obligaţi, alegeţi jobul într-o multinaţională care organizează mai multe traininguri. "Se învaţă meserie de la cursuri doar dacă sunt axate pe tehnici care ţin strict de profesie, pentru că team-buildingurile sau cursurile de dezvoltare personală sunt pierdere de timp", crede specialistul Butunoiu.

Pe de altă parte, instabilitatea este mai mare în firme mici, unde "lucrurile astăzi merg, mâine nu". "Firma neapărat trebuie să aibă afaceri bune, pentru că degeaba ai un salariu bunicel o jumătate de an, dacă după aceea nu-l mai ai".

Criterii stricte de angajare

Accesul la tehnologii de ultimă oră nu este mai mare în multinaţionale. "Există şi azi companii mari care lucrează cu Internet Explorer 6. Procedurile de achiziţie a softurilor şi tehnologiilor noi sunt mai greoaie şi pot dura şi un an în marile companii", explică specialistul în recrutare Butunoiu.

Criteriile de angajare într-o multinaţională sunt însă mult mai stricte. "Nu trebuie să aştepţi să fie scoase locuri la concurs. Trebuie să-ţi depui CV-ul şi o scrisoare de intenţie", e sfatul specialistului. Mediul de lucru şi relaţiile cu colegii diferă "de la mic la mare".

În multinaţionale, relaţiile cu colegii sunt mai formale, funcţiile sunt mai "pompoase", codul vestimentar este mai strict (office) în timp ce în companiile mai mici se leagă mai uşor prietenii, iar angajaţii "se îmbracă şi în blugi".

"Persoanele care nu ştiu să poarte uniforme şi vor să fie originale nu sunt bine-văzute în multinaţionale", conchide Mihaela Badan, specialist în recrutare la agenţia "BrainSpotting". "În multinaţionale, lucrurile sunt previzibile: ştii că nu poţi să promovezi mai devreme de doi ani sau că ţi se măreşte salariul cu 15% după atâtea luni." GEORGE BUTUNOIU, specialist în recrutare

Ne puteți urmări și pe Google News