Primul INTERVIU al noului şef al ICR de la instalare. Ce spune despre acuzaţiile conform cărora a fost desemnat în urma unui „troc politic”

Primul INTERVIU al noului şef al ICR de la instalare. Ce spune despre acuzaţiile conform cărora a fost desemnat în urma unui „troc politic”

Noul preşedintele al Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, a declarat pentru PSnews.ro, în primul său interviu de la instalare, că a fost mâhnit de declaraţiile preşedintelui României, Klaus Iohannis, care s-a declarat îngrijorat că schimbările la ICR s-au făcut "pe șest".

"Pot să vă spun că celelalte declarații în afară de cea a președintelui României m-au lăsat complet nepăsător pentru că nu am de gând să răspund atacurilor care n-au nicio bază și sunt așa făcute numai de dragul de a fi făcute. Însă declarația președintelui recunosc că m-a mâhnit. Am convingerea că domnia sa nu cunoaște care este parcursul meu profesional și nici consilierii domniei sale nu l-au pus în posesia textelor pe care le-am scris de-a lungul anilor legate de această preocupare a mea pentru ca identitatea națională să se exprime prin cultură și ca politica românească să țină cont de diplomația culturală, atât de importantă pentru o țară și o națiune ca a noastră", a spus Radu Boroianu.

Întrebat dacă este deranjat că numele său este legat de de dosarul lui Darius Vâlcov, fiind invocată ideea că fostul ministru al Finanțelor ar fi cumpărat, cu banii din presupusa mită, opere de artă de la o casă de licitații care i-ar aparține, Boroianu a răspuns că acestf apt reprezintă nişte "bazaconii".

"Am părăsit comerțul de artă în 2012 definitiv, iar casa de licitații la care am colaborat, în 2010. Să știți că, cu toată dorința mea de comunicare și de bună camaraderie cu presa, n-am să pot niciodată să intru într-o discuție atunci când sunt aduse în spațiul public asemenea bazaconii. N-am cum să caracterizez altfel, asta așa ca să rămân pe un ton blând", a declarat Boroianu.

Noul preşedinte al ICR a declarat, totodată, că are ca repere institute culturale ale altor state.

"Oricare dintre ele poate fi un model dat fiind că ele există cu mult înainte de a veni noi să facem o instituție asemnănătoare. Dacă vorbim de Goethe Institute, dacă vorbimde Cervantes, dacă vorbim de Institutul Cultural Francez, dacă vorbim de British Institute și așa mai departe, sunt nenumărate exemple care toate pot fi luate drept model de performanță pentru ICR", a spus Radu Boroianu.