Al-Assad a declarat miercuri că Siria, devastată de războiul civil, nu este un teren propice pentru gruparea Statul Islamic şi a reproşat Occidentului că este responsabil de naşterea organizaţiei jihadiste.
“Pot să vă spun că Daesh-ul nu dispune de un incubator natural, un incubator social în interiorul Siriei”, a afirmat Assad în timpul interviului, scrie publicaţia franceză LeNouvelObs.
Daesh nu a luat naştere în Siria
Assad a insistant asupra faptului că jihadiştii antrenaţi în Siria pentru a comite atentatele de la Paris şi altele asemenea atrocităţi, sunt capabili de asemenea fapte din cauza susţinerii din partea Turciei, a Arabiei Saudite şi a Quatarului, dar şi a politicii occidentale care a susţinut teroriştii în diferse maniere”.
“Statul Islamic nu a luat naştere în Siria. A început în Irak şi înainte în Afganistan”, a spus Assad, citându-l pe premierul britanic Tony Blair, potrivit căruia “războiul din Irak a contribuit la formarea ISIS”.
O tranziţie politică imposibilă momentan
Atentatele de la Paris, revedicate de ISIS care au provocat moartea a 129 de oameni, au accelerat discuţiile privind găsirea unei soluţii pentru ieşirea din războiul din Siria, dar se împiedică mereu de Bashar al-Assad.
Din 2011, războiul a făcut cel puţin 250.000 de morţi şi milioane de oameni s-au refugiat în alte ţări. Secţiuni întregi din teritoriu sunt sub dominaţia ISIS şi a altor grupări teroriste. Assad a estimat, miercuri, că nu poate avea un calendar de tranziţie privind alegerile din Siria, având în vedere că anumite regiuni sunt controlate de rebeli.
“Acest calendar ar putea demara odată ce vom începe să învingem terorismul. Nu puteţi obţine nimic din punct de vedere politic atât timp cât există terorişti care confiscă numeroase zone din Siria”, a spus Assad.
Rusia, SUA şi Franţa par să se unească împotriva ISIS
Odată ce această situaţie este reglată, “un an jumătate, doi ani, sunt suficienţi pentru o tranziţie”. Voinţa lui Assad de a se menţine la putere a deteriorat relaţiile între SUA, Franţa, care susţin revolta din Siria, şi Rusia, una dintre cele mai solidare ţări cu regimul lui Assad.
Totuşi, după atentaetle de la Paris şi aetntatul cu bombă care a doborât un avion al Rusiei ce avea la bord 224 de pasageri, aceste ţări par mai dispuse să îşi unească forţele îmoptriva organizaţiei jihadiste.
Însă, la modul realist, nu trebuie să ne aşteptăm la minuni, având în vedere că SUA este de partea rebelilor sirieni, iar Rusia îi consideră duşmanii guvernului “legitim” condus de Bashar al-Assad.