Primul conflict între UE și Marea Britanie. Vaccinul anti COVID provoacă tensiuni între cele două părți

Controale în Irlanda de Nord

Primul conflict între UE și Marea Britanie a fost provocat de restricțiile impuse de blocul comunitar la exportul de vaccin anti COVID.

Primul conflict dintre Marea Britanie și UE, după Brexit este provocat de vaccinul anti COVID.

Marea Britanie se arată nemulțumită de restricțiile impuse de UE livrărilor de vaccin anti COVID în Irlanda de Nord.

Oficialii din Londra şi Dublinul şi-au exprimat preocuparea pentru restricţiile impuse de UE pentru livrările către în Irlanda de Nord. Decizia, susțin aceștia, încalcă acordul asupra acestei provincii britanice încheiat în cadrul Brexitului, notează AFP.

Ministrul britanic însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale, Michael Gove, a transmis acest lucru către vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic. Oficialul și-a exprimat preocuparea Regatului Unit în legătură cu absenţa unei notificări referitoare la măsurile în legătură cu protocolul nord-irlandez. Declarația a fost făcută de un purtător de cuvânt al Downing Street.

„El a indicat că Regatul Unit va considera cu multă atenţie următorii paşi”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Conflict între Marea Britanie și UE

UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior. Astfel sunt interzise exporturile nelegitime. Măsura a fost adoptată după ce UE a fost confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca.

Un text adoptat vineri de europeni stabilește că Irlanda de Nord este teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile. Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul. Documentul este menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi provincial britanică.

UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea provoacă serioase dificultăţi economice sau sociale.

La Dublin, un purtător de cuvânt al premierului irlandez Micheal Martin a indicat că acesta discută cu  Ursula von der Leyen. Oficialul a precizat că premierul irlandez i-a făcut cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect.

„Lucrăm cu Comisia Europeană pentru a încerca să rezolvăm această problemă şi să protejăm integritatea şi funcţionarea protocolului nord-irlandez”, a precizat şeful diplomaţiei de la Dublin.

Irlanda de Nord acuză un act ostil

Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, s-a referit într-un comunicat la „un act ostil incredibil”.

„UE a stabilit o frontieră dură între Irlanda de Nord si Republica Irlanda privind lanţul de aprovizionare cu vaccinul anti COVID”, a adăugat ea.

La rândul său, liderul Partidului Social-Democrat nord-irlandez (naţionalist), Colum Eastwood, a declarat că este o eroare gravă şi disproporţionată.