Primul caz de arest, după refuzul testării la alcool. Șofer din Edineț, luat în cătușe

Primul caz de arest, după refuzul testării la alcool. Șofer din Edineț, luat în cătușe Accident provocat de un șofer în stare de ebrietate/ Sursa foto: Poliție

Republica Moldova. Un șofer din Edineț a fost plasat în arest pentru refuzul de a fi supus testării alcoolscopice. Este primul caz după ce au fost înăsprite prevederile Codului Penal. Acum acesta riscă închisoare de la 1 la 5 ani.

Șofer arestat pentru eschivarea de la alcooltest

Un șofer de 50 de ani, din Edineț, a fost plasat în arest. Decizia a fost luată după ce acesta a refuzat „testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical”.

Incidentul a avut loc pe 11 septembrie 2024, la ora 19:00. Fiind aparent în stare de ebrietate, bărbatul a urcat la volanul microbuzului „Ford Transit”. În timp ce conducea mijlocul de transport în municipiul Edineț, a fost stopat de către angajații poliției.

„După ce a oprit mijlocul de transport indicat, împreună cu doi pasageri ai săi au coborât din salonul microbuzului și au fugit de la fața locului. În scurt timp, învinuitul a revenit și urcând în salonul microbuzului a încuiat ușile din partea interioară a mijlocului de transport”, susțin oamenii legii.

Polițiștii de patrulare i-au sugerat să accepte testarea alcoolică cu aparatul „Drager alcotest”, însă acesta a refuzat. Respectiv, i s-a propus să fie însoțit la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi colectării probelor biologice. Nici această propunere nu a fost acceptată.

Învinuitul a fost plasat în arest preventiv, în baza unor noi reglementări.

Accidente, la beție/ Sursa foto: Poliție

Reguli noi pentru metehnele vechi ale șoferilor

Modificările la Codul Penal prevăd sancțiuni mai aspre pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Noile reguli au intrat în vigoare pe 7 septembrie 2024.

„Potrivit acestora, șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau ebrietate narcotică se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, în dependență de gravitatea faptei. Vechile prevederi, stipulau drept pedeapsă pentru această infracțiune, munca neremunerată în folosul comunității, închisoarea fiind o excepție, pentru persoanele care deja au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, fie, nu dețineau permis de conducere în momentul comiterii faptei, maximul posibil de a fi aplicat fiind doar 1 an de închisoare”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Oamenii legii solicită conducătorilor mijloacelor de transport să nu urce la volan după ce au consumat alcool. Aceștia le reamintesc despre pierderile de vieți omenești în urma unor accidente produse de șoferi în stare de ebrietate.