Primul caz ciudat la nivel mondial. O femeie de 47 de ani a purtat virusul COVID-19 timp de 335 de zile. Ce spun medicii

Sursa: Pixabay

Descoperire este incredibilă în legătură cu femeia, supraviețuitor după cancer, care a purtat coronavirusul timp de cel puțin 335 de zile, fiind singurul caz documentat vreodată de COVID-19 până în prezent, se arată în studiu.

Pacienta, o femeie în vârstă de 47 de ani, căreia nu i s-a publicat numele, a fost internată pentru prima dată cu COVID-19 la campusul National Institutes of Health din Bethesda, Maryland, în primăvara anului 2020, a informat Science News.

După zece luni, în care a prezentat simptome ușoare sau chiar deloc, medicii ei au constatat că încă testează pozitiv pentru virus, arată studiul. Femeia a fost imunocompromisă după ce un tratament cu succes pentru cancerul de sânge cu trei ani în urmă a lăsat-o cu niveluri scăzute de celule B, care produc anticorpi.

La început, medicii au crezut că testele dau fals pozitiv, dar nu era așa

Ea a continuat testarea pozitivă a coronavirusului, despre care medicii ei au crezut că sunt falsuri pozitive care adună resturi inofensive ale virusului rămas după eliminarea infecției, potrivit studiului.

Când încărcătura virală a femeii a crescut din nou în martie, medicii i-au secvențiat genomul şi au descoperit că era foarte asemănător cu coronavirusul pe care îl purta cu zece luni mai devreme și nu se asemăna cu nicio tulpină care circula în populația generală la acea vreme, se spune în studiu.

Femeia a primit tratament și, în cele din urmă, a eliminat infecția în aprilie, la 335 de zile după ce a fost testată pentru prima dată. Acum a avut mai multe teste negative pentru COVID-19, a raportat Science News.

Studii precum acesta oferă informații despre infecția COVID-19 pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit

Persoanele imunocompromise au mai puține șanse să răspundă puternic la COVID-19 cu două doze de vaccin, lăsându-le mai vulnerabile la infecție. Agențiile de reglementare din SUA au aprobat în august o a treia doză de vaccin pentru persoanele imunodeprimate, în speranța că va contribui la consolidarea răspunsului lor imunitar.

Aceste tipuri de studii îi ajută și pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care evoluează virusul. De exemplu, un studiu asupra unei femei cu HIV care a purtat coronavirusul timp de 216 de zile a constatat că acesta a mutat de cel puțin 30 de ori. Descoperirile au fost publicate pe MedRxiv la începutul acestei luni, scrie sciencealert.