Primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 18 decembrie 2020, 01:56
Cele zece nave au ieșit din port și după câteva zile au interceptat o mică flotă de 15 nave ale piraților. Mecena observa bătălia dintr-o galeră neînarmată, dar deosebit de rapidă. Dacă sicilianul nu avusese dreptate, fuga este rușinoasă, dar sănătoasă. Când au văzut galerele romane împodobite cu turnuri de asalt, pirații s-au tăvălit pe punte de râs și apoi s-au repezit să le spintece cu pintenul de bronz. Numai că la o prăjină distanță pereții turnului s-au deschis și o grea punte prevăzută cu ancore de fier a imobilizat nava atacatoare. Apoi cei mai tari soldați romani au trecut pe galera piraților, i-au tăiat pe toți și au pus stăpânire pe nave. Pe toate 15! Romanii au pierdut un singur soldat, care căzuse, din greșeală, în apă. Ceea ce era important era că se capturaseră toate cele 15 galere ale piraților, intacte, cu toate comorile jefuite, la bord. Cel puțin așa istorisește Stefan Zweig că s-au petrecut lucrurile.
Folosind această nouă strategie militară navală și filosofia de a jefui pe jefuitori, Mecena s-a îmbogățit nemăsurat. Se spunea că averea lui era de peste două milioane de talanți de aur. Iar cum un talant roman avea 32,2 kilograme, atunci...
Mecena a mai avut un rol, în istorie. Este primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. A dat mulți bani lui Horațiu, Vergilius sau Properțius. Nu numai lor. Circa două mii de poeți, sculptori, scribi, cântăreți și muzicieni, arhitecți, istorici, geografi, zoologi, profeți, ghicitori, astrologi (mathematicus) etc s-au numărat printre cei care primeau, săptămânal, o sumă, nu mare, dar care le asigura un trai decent.
Eliberați de grija zilei de mâine, cei în cauză, creatorii, autorii, au făcut ce știau mai bine, potrivit chemării, sau talentului fiecăruia. Forumul s-a umplut de statui superbe, Roma, de vile somptuase, s-au construit multe drumuri, apeducte și poduri, producția de poeme și istorii a fost cea mai mare din toată perioada romană.
Și mai era ceva, subtil și discret, o influență spirituală. Toți artiștii, arhitecții, poeții etc GÂNDEAU DE BINE despre binefăcătorul lor. Când Mecena s-a îmbolnăvit de gută, curtea i s-a umplut de medici, vindecători, poeți, cântăreți, matematicieni... Toți doreau din tot sufletul să-i aline durerea. Gândurile lor pozitive au făcut ca boala boierească, care și astăzi dă greu înapoi, l-a părăsit pe Mecena, de a fost mai sănătos ca înainte!
Mecena cerea foarte rar, câte ceva, de la protejații lui. Odată le-a cerut să-l sprijine pe Augustus. Și Augustus a devenit primul împărat, unul dintre celebrii conducători ai Romei.
Mecena a fost primul care a descoperit presiunea psihică pe care pot să o aibă mințile creatoare, mii de creiere și de suflete, dacă sunt bine motivate!