Primul candidat independent pentru Parlamentul European: Mădălina Turza, mama unui copil cu dizabilități

Primul candidat independent pentru Parlamentul European: Mădălina Turza, mama unui copil cu dizabilități

În timp ce în interiorul partidelor politicienii duc lupte acerbe pentru a obține un loc eligibil pe lista pentru Parlamentul European, o femeie a preferat să ia pe cont propriu acțiunea. Maria Mădălina Turza, preşedinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) candidează din poziția de independent.

Partidele au avantaje imense în comparație cu un candidat independent, care chiar este independent. Partidele obțin bani din bugetul public și se pot mobiliza imediat pentru strângerea semnăturilor necesare. Independenților le este mult mai greu, însă pot găsi un ideal comun care să adune un grup puternic de susținători. Este și cazul Mădălinei Turza. Ea și ceilalți părinți care au copii cu dizabilități au înțeles că cel mai simplu mod de a încerca să găsească soluții pentru problemele, în special legislative, care trenează de zeci de ani, este implicarea directă.

„Mi-am asumat această provocare, de a candida independent la Parlamentul European pentru că trăind în România am văzut și înțeles că persoanele vulnerabile nu au voce. Nu ne regăsim în statistici și în prioritățile decidenților, indiferent dacă suntem părinți sau persoane cu dizabilități, oameni la limita sărăciei, copii bătrâni sau dezvantajați pentru că sunt diferiți. Lipsa soluțiilor pentru aceste categorii de oameni, cetățeni români este inexplicabilă. Cu atât mai mult cu cât, spre exemplu, dizabilitatea nu are culoare politică. Demersul meu este în principal despre oamenii care își duc viața de zi cu zi la firul ierbii, este despre justiție și valori pe care cred că a venit momentul să le recuperăm. Am ales să candidez independent pentru că, noi părinții, ne-am săturat de conflicte și jocuri politice sterile. Copiii noștri au nevoie de soluție azi. Suntem epuizați psihic și financiar de povara de a găsi servicii de specialitate pentru copiii noștri mai mari și mai mici. Nu avem școli în care să-i ducem, terapii, programe de angajare în câmpul muncii. Suntem singuri într-un sistem în care plătim taxe și impozite de zeci de ani. Împreună cu părinții de copii cu dizabilități din țară și cu oamenii care cred în justiție socială vom încerca să strângem cele 100.000 de semnături. Este șansa noastră să ne facem vocea auzită”, a declarant, ieri, pentru EVZ, Mădălina Turza.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii cu dizabilități de azi, adulții abandonați de mâine

Nici măcar la nivelul UE nu există legislaţie care să reglementeze coerent aspectele vieţii persoanelor cu dizabilităţi. Astase reflectă în statisticile europene de abandon şcolar şi neangajare în câmpul muncii şi în viaţa persoanelor cu dizabilităţi din România. „După zece ani de luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi, am înţeles că în lupta nesfârşită cu zidurile de nepăsare ridicate şi menţinute în jurul nostru timpul nu mai are răbdare, iar copiii noştri mai au puţin şi devin adulţi. Adică o nouă generaţie pierdută”, a explicat Mădălina Turza. Ea a mai explicat că există riscul ca o întreagă generație, copiii de azi, să ajungă abandonați în instituții deoarece accesul pe piața muncii este aproape inexistent, iar educația este precară sau inexistentă.

Mădălina Turza a mai spus că are în vedere toate categoriile sociale vulnerabile şi expuse discriminării. „Veţi găsi în mine un partener şi o portavoce pentru drepturi, libertăţi şi egalitate de şanse. Fie că sunteţi părinţi de copii sau adulţi cu dizabilităţi, părinţi în general, tineri, femei, bătrâni sau dezavantajaţi şi vulnerabili pentru că sunteţi diferiţi, voi lupta pentru ca drepturile voastre să fie respectate şi viaţa noastră să fie mai uşoară”, acesta este mesajul ei pentru susținători. Și nu sunt puțini cei care cred că se regăsesc în scopul Mădălinei Turza; sunt părinți care au copii cu probleme, dar nu numai ei.

 

Condiții pentru candidații independenți

Poate candida ca independent cetăţeanul român sau cetăţeanul altui stat membru al Uniunii Europene care are dreptul de a fi ales şi este susţinut de cel puţin 100.000 de alegători. Cererea de admitere a candidaturii independente se depune la Biroul Electoral Central, în 4 exemplare, însoţită de un exemplar al listei de susţinători, cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua de referinţă.

 

Profil de om

Maria Mădălina Turza (foto) este mama unei fetiţe cu dizabilităţi, activistă pentru drepturile omului şi voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi de mai bine de zece ani.

Este licenţiată în Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti, are un master în Politici de Educaţie Incluzivă şi Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internaţional Umanitar, precum şi o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilităţi, al instituţiilor şi legislaţiei europene privind combaterea discriminării. În 2016-2017, Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului şi al politicilor de educaţie incluzivă.