Primul ajutor în caz de arsuri la copii: răciţi cu apă, nu puneţi unguente
- Ramona Dragomir
- 13 aprilie 2011, 11:49
Micuţii până în 3-4 ani sunt cei mai expuşi riscurilor de a suferi accidente acasă, de la arsuri ori electrocutări, până la intoxicatii, lovituri, tăieturi. Secretul protejării copiilor este la părinţi.
Urmele unei cicatrice ce depăşeşte 10 centimetri sunt adânci pe mâna lui Vlăduţ, un băieţel ce va merge la şcoală din toamnă. Când avea mai puţin de 2 ani a smuls de pe aragaz un ibric cu lapte, într-un moment de neatenţie al mamei. Luni bune s-a chinuit prin spital până ce rana adâncă, care a lăsat semne din cauza temperaturii ridicate, i s-a vindecat. Asemeni lui Vlăduţ, sute de copii ajung în fiecare an cu arsuri (cele mai frecvente prin lichid fierbinte) la camerele de gardă ale spitalelor.
În România, numărul micuţilor "accidentaţi" cu lichide fierbinţi, curent electric etc. este 3-4 ori mai mare faţă de media central europeană. Spre deosebire de alţi europeni, la noi sunt frecvente cazurile în care copiii arşi sau electrocutaţi sunt ţinuţi multe zile acasă înainte de fi duşi la medic, în speranţa că "le trece".
70% din arsuri, prin lichide fierbinţi
"Accidentele cele mai frecvente sunt cu apă fiartă, curent electric, substanţe chimice", spun medicii de la Spitalul de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, unde lunar sunt internaţi peste 150 de copii cu astfel de probleme, iar alte câteva sute sunt trataţi ambulatoriu.
La copiii mici, peste 70 la sută din cazurile de arsuri se produc prin lichid fierbinte. Lăsatul oalelor cu lichide pe jos şi nesupravegherea copilului mic în bucătarie şi baie sunt cele mai frecvente modalităţi de producere.
Pe lângă lichide, şi electrocutările la prizele din casă sau la surse cu voltaj înalt din afara casei, flacăra şi arsurile chimice pot fi extrem de periculoase. Curentul de la prize intră pe o parte a corpului şi iese pe alta, iar în drumul lui poate să altereze ţesuturile, ligamentele, degetele. Copilul îşi poate pierde un deget sau mai multe, o parte din mână şi implicit va rămâne cu sechele pe viaţă. În electrocutări există şi riscul de stop cardiac şi deces.
De ce sunt "perfide" arsurile
Medicii spun că arsurile pot fi "perfide", iar părinţii nu-şi poţi da seama cât de grave sunt. Majoritatea oamenilor au tendinţa să minimalizeze gravitatea accidentului, probabil ca urmare a unui sentiment de culpabilitate.
"În primele ore după o arsură mare copilul poate să pară că se simte satisfăcător, pentru că organismul său încearcă să compenseze şocul şi pierderile de lichide, dar în 6-8 ore se instalează un sindrom general cu atât mai grav cu cât arsura e mai întinsă ca suprafaţă şi mai profundă. La un copil mai mic de un an chiar la suprafeţe arse mai mici de 10% din corp", explică prof. dr. Dan Mircea Enescu, şeful Clinicii de Arsuri şi Chirurgie Plastică din Spitalul "Grigore Alexandrescu". De aceea, e esenţial ca micuţii care sunt victimele unor astfel de accidente să ajungă cât mai repede la medic, cel mai bine într- un centru de specialitate (se găsesc în toate spitalele judeţene, de urgenţă şi clinice).
Medicii consideră arsuri grave cele care sunt localizate pe faţă, căi aeriene, mâini, picioare şi cele cu distribuţie circulară (membre, trunchi, zona cervicală) - atât din raţiuni cosmetice, dar mai ales funcţionale.
SFATURI DE LA MEDICI
Răciţi cu apă zonele arse, nu puneţi unguente
Pentru protejarea copilului, eliminaţi tot ceea ce ar putea fi primejdios pentru el şi aveţi grijă la orice ar putea reprezenta un pericol.
Iată câteva sfaturi practice dacă aveţi copii mici, oferite de medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu":
- Supravegheaţi copiii mici tot timpul;
- Îndepărtaţi feţele de masă;
- Nu ţineţi tigăile cu mânerele spre faţa cuptorului;
- Nu ţineţi niciodată un copil în braţe în timp ce preparaţi sau serviţi mâncare fierbinte ori în timp ce beţi o băutură fierbinte;
- Atunci când spălaţi copilul, verificaţi temperatura apei înainte de a-l pune în cadă sau în duş;
- Niciodată nu adăugaţi apă fierbinte atâta timp cât copilul este în cadă.
În cazul în care s-a produs o arsură, întâi îndepărtaţi copilul de sursa arsurii.
- Scoateţi-i toate hainele, scutecele care au intrat în contact cu obiectul care a produs arsura.
- Răcoriţi zona arsă cu apă rece şi acoperiţi-o cu ceva uscat, curat.
- Nu aplicaţi creme sau unguente.
- Sunaţi cât mai repede la Salvare (112). Pentru serviciile de ambulanţă, arsurile la copii reprezintă o prioritate (sunt încadrate la grad de risc maxim).
Şi în caz de arsură chimică, este esenţial să se scoată toate hainele de pe copil, iar zona lezată să fie spălată abundent cu apă de la robinet, la temperatura camerei, timp de 30 de minute.
- Detalii despre prevenirea arsurilor găsiţi pe site-ul www.spitaluldecopii.ro.