Pandemia de coronavirus a lovit puternic și în sectorul fermierilor care susțin că nu mai reușesc să-și vândă legumele din cauza restricțiilor impuse în sectorul HoReCa.
Primii cartofi românești nu au căutare pe piețe. Amatorii care să-i cumpere sunt destul de puțini, iar producătorii sunt nevoiți să stea și câte două zile ca să vândă câteva tone. Mai mult, închiderea restaurantelor și a cafenelelor, a sectorului HoReCa în general, în actualul context epidemiologic provocat de coronavirus, i-a lăsat pe fermieri fără o importantă piață de desfacere.
Primii cartofi din recolta din acest an au apărut în fermele din localitățile județului Dolj, după cum relatează agro-tv.ro.
În ciuda vremii friguroase, agricultorii au reușit să obțină o recoltă frumușică, în solarii. Fermierii susțin că aceștia sunt produși cu ajutorul îngrășămintelor bio, fără chimicale. Drept care se așteaptau să obțină un preț bun pentru această producție, la vânzare.
Cartofii noi se vând greu la piață
Doar că, potrivit sursei citate, socoteala din solarii nu se potrivește cu cea de la piață. Cei care au mers în piețele din București să-și vândă marfa au fost dezamăgiți, când au constatat că vânzarea nu merge deloc bine. Producătorii se plâng că din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse în zona de HoReCa, vânzarea a mers prost. Dacă în trecut companiile din sectorul HoReCa achiziționau o cantitate importantă din producție, acum lucrurile s-au înrăutățit.
Deşi în prezent, preţul este de 12 pe kilogram, foarte bun, fermierii se tem că nu vor reuși să-l păstreze foarte mult. Ei vor trebui să-l reducă pentru că altfel nu reușesc să-și vândă marfa.
„Se vinde foarte, foarte greu, faţă de anii trecuţi. Când mergeam şi terminam o tonă în câteva ore, acum stăm două zile cu aceeaşi cantitate”, a precizat unul dintre producătorii doljeni, conform agro-tv.ro.
Restricțiile din zona HoReCa afectează fermierii
Primarul comunei Călărași, din județul Dolj, supranumită şi Sahara Olteniei, datorită solurilor ei nisipoase este de părere că lucrurile nu se vor schimba prea curând.
„Închiderea HORECA a creat mari probleme în ceea ce priveşte valorificarea produselor de acest tip. Rentabilitatea va fi calculată abia peste două săptămâni. Atunci când vor trage linie cei care cultivă şi vor decide dacă mai cultivă sau nu”, a spus primarul.
În curând, trufandalele trebuie să apară şi în câmp, unde se speră la o producţie şi mai bună. Fermierii din zonă produc peste 300 de tone de cartofi, iar o parte dintre ei sunt înscriși într-o cooperativă prin intermediul căreia cartofii româneşti sunt distribuiți în supermarketuri, dar și la export.