Primele victime românești la cules de sparanghel. Reacția politicienilor germani

Moartea bărbatului de 57 de ani care a muncit la recoltarea sparanghelului  în Baden-Württemberg, Germania, și a murit pe 11 aprilie, a generat o serie de reacții din parte politicienilor germani.

Potrivit procurorilor, cu aproximativ trei zile înainte de moartea sa, lucrătorul sezonier a prezentat simptome de răceală nși nu a ieșit la muncă.

„În ziua morții sale, lucrătorul a vrut să-și reînceapă singur munca, însă șeful său a refuzat, din cauza simptomelor de răceală persistente. Când simptomele s-au agravat brusc, conducerea a sunat imediat la medic ”, a declarat Martina Wilke, purtătorul de cuvânt al autorității.

Procurorul din Freiburg a închis ancheta privind acest deces.

„Constatările poliției la fața locului nu au arătat nicio dovadă de comportament infracțional, nici măcar legat de acuzația de neacordare a asistenței”, a mai spus Martina Wilke

În plus, potrivit informațiilor anterioare ale poliției, au fost respectate toate măsurile de protecție legate de coronavirus în ferma de sparanghel. Muncitorul locuise într-o cameră din curte cu soția sa.

Cazul este exploziv din punct de vedere politic, deoarece condițiile de muncă ale lucrătorilor străini aduși la recoltare sunt controversate.

În 25 martie, Ministerul Federal al Internelor a interzis celor 300.000 de lucrători sezonieri din România să intre în țară din cauza pandemiei.

La cererea ministrului Agriculturii, Julia Klöckner, Ministerul de Interne a fost de acord cu intrarea a 80.000 de lucrători sezonieri în lunile aprilie și mai, în condiții speciale de igienă.

Românul, care a murit ulterior, a intrat înainte de această decizie în țară.

În ciuda reglementărilor privind protecția anti-coronavirus pentru sezonieri, în Germania există încălcări ale normelor de protecție a sănătății în general aplicabile.

Sezonierii în companii mari, de exemplu în Renania-Palatinat, continuă să fie transportați în grupuri de peste 40 de persoane de la fermă până la câmpuri cu o remorcă, iar sezonierii nu poartă măști.

Grupurile de lucru au până la 45 de persoane. De asemenea, sunt cazați în camere cu mai multe paturi, cu ocupare completă.

Grupul parlamentar Die Linke a cerut măsuri de protecție imediată și un supliment salarial pentru lucrătorii sezonieri. Trebuie să existe o indemnizație fără impozit de 25% din salariul brut.

„Trebuie evitate orele lungi de lucru de zece ore și multe altele. Interzicerea cazării colective și a transportului în grup trebuie să fie aplicată, cazarea individuală trebuie să devină standard, precum și asigurarea suficientă protecție, în special protecția împotriva infecțiilor, materiale și facilități de igienă adecvate care nu trebuie să fie finanțate de către angajați.”

Sindicatele și centrele lor de consiliere ar trebui să aibă acces la fabrici pentru a putea consilia lucrătorii și a-i informa cu privire la drepturile lor, solicită parlamentarii de stânga, potrivit ziarulromanesc.de