Peste 3.600 de imigranți, plecaţi luni cu trenul din Budapesta, au sosit la Viena, un adevărat record înregistrat într-o singură zi, în acest an, a anunțat poliția austriacă. Un număr – neprecizat – de persoane refugiate a ajuns la Munchen, în Germania.
Autoritățile ungare au autorizat luni plecarea unor imigranți cu trenul, în pofida faptului că mulți dintre ei nu aveau viză. “Verificăm câți dintre ei sunt solicitanți de azil”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției austriece, Patrick Maierhofer. Zile în şir, autorităţile maghiare nu i-au lăsat să plece mai departe, spre Occident, în lipsa vizelor Schenghen. Dar până la urmă au cedat şi i-au lăsat să urce în vagoane. Refugiaţii din gara Budapesta au luat cu asalt trenurile spre Occident.
Niciodată trenurile care au plecat spre Austria şi Germania, din gara Keleti, n-au fost atât de aglomerate. Nimeni nu-l bagă în seama pe controlorul care încerca, zadarnic, să-i dea jos pe cei care erau în stare să călătorească chiar şi pe scări.
La graniţa austriacă, primele trenuri cu refugiaţi au fost oprite, câteva ore, pentru controale. Dar în cele din urmă, au ajuns la Viena. Mai departe, mii de refugiaţi şi-au văzut visul cu ochii. Au pus piciorul pe pământ german.
Germania se aşteaptă să primeasca 800.000 de solicitări de azil în acest an, de patru ori mai mult decât în 2014. "Toată lumea priveşte Germania că un tărâm al speranţei şi şanselor. Însă lucrurile nu stau mereu aşa", a precizat Angela Merkel, cancelarul Germaniei, insistând din nou, pentru instituirea unui sistem de cote de primire a imigranţilor, corespunzătoare fiecărei ţări europene. "Dacă Europa eşuează în privinţa crizei refugiaţilor, strânsă sa legătură cu drepturile universale ale omului va fi distrusă. Nu va mai fi Europa pe care ne-o imaginăm", a mai spus Merkel.
Acordul Schenghen presupune libera circulaţie pe teritoriul ţărilor membre. Criza imigranţilor creează însă zilnic ambuteiaje supărătoare, în condiţiile în care mii de maşini şi camioane sunt supuse, la graniţa dintre Austria şi Ungaria, unor controale mult mai riguroase pentru depistarea traficanţilor de persoane. Luni, şirul maşinilor blocate în trafic era de peste 20 de kilometri. "Este incredibil. Controlează fiecare vehicul. Pentru ce? Şi cât durează? O ora, două, trei? Nu ştiu dar asta e incredibil în Europa şi în Schenghen", declara, indignat, un şofer.