După ce sârbii au început să protesteze zilele trecute faţă de declararea Kosovo ca stat independent, regiunea a fost afectată de o serie de incidente violente.
Forţa NATO a intervenit, ieri, în Kosovo, prima dată de la proclamarea independenţei, pentru a-i calma pe sârbii furioşi care au incendiat două posturi de frontieră, în timp ce şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, se afla în Priştina.
Frontiera cu Serbia, asediată
În timpul unor manifestaţii de nemulţumire ale sârbilor au fost incendiate pneuri şi alte materiale în apropiere de două puncte de trecere a frontierei cu Serbia (Banja şi Jarinje) din nordul Kosovo. Forţa NATO, care asigură securitatea în Kosovo din 1999, KFOR, a intervenit pentru a calma situaţia din zona unde locuiesc circa 40.000 din cei 120.000 de sârbi care au rămas în Kosovo după încheierea războiului.
Un alt incident grav s-a produs luni noaptea, în partea sârbească a oraşului Mitroviţa, unde o explozie puternică în apropierea sediului ONU a afectat şase maşini, fără însă a produce victime.
Ameninţări cu bombă
Enclavele din jurul Priştinei au devenit şi ele locul de desfăşurare a unor gesturi ostile. Şcoala din localitatea Lapljie Selo, unde învaţă câteva sute de copii sârbi, a fost ieri ţinta unei ameninţări cu bombă. Timp de câteva ore, trupele suedeze ale KFOR au încercuit zona, încercând să găsească dispozitivul explozibil şi, în acelaşi timp, să-i liniştească pe copiii şi pe oamenii care se aşteptau la tot ce e mai rău: „Poate că acum e sau nu e bombă, dar de două nopţi nu mai dorm pentru că mă aştept ca, în orice clipă, albanezii să vină peste noi“, ne-a declarat Marko, unul dintre localnici.
Ofiţerul de presă al KFOR, Anija Nordberg, a explicat pentru EVZ că alerta a plecat de la un telefon anonim primit de directorul şcolii. „După acest telefon, noi am venit aici, am evacuat şcoala, dar se pare că nu este nicio bombă. Totuşi vom rămâne în alertă pentru că ne mai aşteptăm la astfel de incidente“.
Oamenii din Lapjie Selo mai aveau un motiv de îngrijorare. În noaptea de luni spre marţi, 100 de maşini albaneze încercaseră să forţeze intrarea în enclavă, incident pe care forţele de ordine nu au dorit să-l confirme decât neoficial.
„Vă pot spune că aşa a fost, noi i-am oprit, dar nu avem încă acceptul de a confirma oficial acest lucru“, ne-a declarat unul dintre poliţiştii români care supraveghează zona enclavelor împreună cu poliţia albaneză şi trupele KFOR.
SENAT
„Viciu juridic privind prezenţa trupelor româneşti“
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian Diaconescu (PSD), a susţinut ieri că există un viciu juridic în ceea ce priveşte legalitatea prezenţei trupelor româneşti în Kosovo. El a explicat că prezenţa militarilor români este reglementată prin Rezoluţia 1244 a ONU, care prevede „inviolabilitatea frontierelor Republicii Serbia“. „Această rezoluţie are un viciu de fond, prin declararea unilaterală a independenţei Kosovo. Dacă UE doreşte să se angajeze în Kosovo, va fi nevoie fie de o altă rezoluţie a Consiliului de Securitate, fie de un angajament la nivelul tuturor statelor membre“, a afirmat Diaconescu. Pe de altă parte, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a anunţat că prezenţa militară românească în Kosovo se va menţine.