Taxele la importurile de mărfuri din Statele Unite și alte țări vor scădea din ianuarie 2021, după ieșirea Marii Britanii din perioada de tranziție post-Brexit.
În timpul perioadei de tranziție, care durează până la sfârșitul acestui an, Marea Britanie rămâne în continuare legată de sistemul de taxe al Uniunii Europene.
Guvernul britanic a anunțat joi că a lansat o consultare privind sistemul de taxe pe care Regatul îl va aplica de la 1 ianuarie 2021.
Echipa lui Boris Johnson are în vedere eliminarea totală a taxelor vamale asupra tuturor mărfurilor care nu se fabrică și în Marea Britanie, sau la care producția națională este limitată, reducând astfel substanțial prețurile pentru consumatori.
O altă inițiativă este sistemul fiscal al națiunii celei mai favorizate, pentru a încuraja comerțul cu alte țări cu care nu există acorduri în prezent, scrie The Telegraph.
Liz Truss, secretara pentru Comerțul Internațional, a declarat:
„Este pentru prima oară în ultimii 50 de ani când Marea Britanie își poate stabili singură taxele asupra produselor importate. Această consultare reprezintă o oportunitate pentru fiecare companie, fiecare persoană și fiecare grup din societatea civilă, din fiecare zonă a Marii Britanii, de a-și putea spune cuvântul.”
Și Truss a adăugat:
„Facem apel la companii, la consumatori și la alte grupuri pentru a ne ajuta să creăm acest nou instrument de politică comercială pentru Marea Britanie.”
Membrii guvernului au declarat însă că doresc și protejarea companiilor britanice, punând capăt practicilor neloiale de dumping – inundarea pieței britanice cu produse de import ieftine, care pun în pericol producătorii autohtoni și locurile de muncă create de aceștia.
În speță, Ministerul Comerțului va reanaliza măsuri menite să penalizeze practicile de dumping ale Chinei.
Într-o declarație făcută în Camera Comunelor, Liz Truss a declarat că în cadrul viitoarelor negocieri „vom negocia dur și, ca în orice negocieri, vom fi gata să ne retragem de la masă, dacă acest lucru nu este în interesul nostru național”.
O altă remarcă interesantă făcută de Truss este:
„O prioritate cheie este adâncirea relațiilor comerciale și a investițiilor cu parteneri care au vederi similare cu ale noastre, începând cu Statele Unite, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.”
Secretara pentru Comerț a precizat că viitorul acord cu Statele Unite „va face să scadă prețurile pentru consumatorii britanici”.
Este evident că toate aceste intenții nu cad bine Uniunii Europene și birocraților de la Bruxelles. Aceștia au amenințat că un acord UE – Marea Britanie nu va fi încheiat dacă Londra nu renunță la pozițiile sale restrictive.
Luni, Boris Johnson a declarat că nu va accepta regulile Bruxelles-ului în schimbul unui acord comercial, avertizând că, în aceste condiții, țara sa va face comerț cu UE potrivit regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).