Primele arestări după explozia din Beirut. Cine sunt vinovații pentru morți și distrugeri

Primele arestări după explozia din Beirut. Cine sunt vinovații pentru morți și distrugeriExplozii Beirut / Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți oficiali portuari din Beirut au fost plasați în arest la domiciliu în așteptarea unei investigații cu privire la explozia uriașă de marți, a anunțat guvernul libanez.

Explozia a ucis cel puțin 135 de persoane și a rănit mai mult de 4.000 de oameni. La Beirut s-a declarat stare de urgență pentru o perioadă două săptămâni.

Președintele Michel Aoun a declarat că explozia a fost cauzată de 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzător.

Șeful vămii, Badri Daher,  a declarat că agenția sa a solicitat eliminarea substanței chimice, dar „acest lucru nu s-a întâmplat”. Nitratul de amoniu este utilizat ca îngrășământ în agricultură și ca exploziv.

Specialiștii de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie estimează că explozia a avut aproximativ o zecime din puterea explozivă a bombei atomice căzute pe orașul japonez Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost „fără îndoială una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie”.

Nitratul de amoniu ar fi fost într-un depozit din portul Beirut timp de șase ani după ce a fost descărcat de pe o navă inundată în 2013.

Șeful portului Beirut și șeful autorității vamale au declarat presei locale că au solicitat de mai multe ori instanțelor ca produsul chimic să fie exportat sau vândut pentru a asigura siguranța portului.

Consiliul Suprem de Apărare din Liban a promis că cei considerați responsabili se vor confrunta cu „pedeapsa maximă” posibilă.

Ministrul Economiei, Raoul Nehme, a declarat pentru BBC: „Cred că este incompetență și gestionare cu adevărat proastă și există o mulțime de responsabilități din partea conducerii și, probabil, a guvernelor anterioare. Nu intenționăm ca după o astfel de explozie să rămânem tăcuți cu privire la cine este responsabil pentru ce”.

Arestarea la domiciliu s-ar aplica pentru toți oficialii portuari „care s-au ocupat de stocarea [nitrului] de amoniu, de păstrarea și manipularea documentelor sale” din iunie 2014, a declarat ministrul informațiilor, Manal Abdel Samad.

Nitratul de amoniu a ajuns pe o navă cu steagul moldovenesc, Rhosus, care a intrat în portul Beirut după ce a suferit probleme tehnice în timpul călătoriei sale din Georgia în Mozambic, potrivit Shiparrested.com, care se ocupă de cazuri legale legate de transport.

Rhosus a fost inspectat, i s-a interzis să plece și a fost abandonat la scurt timp de proprietarii săi. Raportul a spus că marfa a fost depozitată într-un depozit portuar din motive de siguranță.

Guvernul a promis o anchetă completă și transparentă și a cerut armatei să îi pună pe cei responsabili pentru depozitarea azotatului de amoniu, în arest la domiciliu, informează BBC.

Multe persoane de pe rețelele de socializare au salutat generozitatea celor care oferă ajutor din întreaga lume, dar au cerut oamenilor să evite să facă donații prin intermediul guvernului, pe care acum îi consideră corupt și incompetent.

Ne puteți urmări și pe Google News