Primele 4.000 de proprietăţi, înscrise gratuit în Cadastrul General

Primele 4.000 de proprietăţi, înscrise gratuit în Cadastrul General

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a încheiat, ieri, planurile cadastrale pentru primele 4.306 proprietăţi care vor fi înscrise, gratuit, în Cadastrul General al României.

Măsurătorile - realizate în comuna Ştefan Vodă, din Călăraşi - au durat un an şi au costat 107.000 de lei (circa 30.000 de euro). „Vom aştepta 60 de zile, termen în care oamenii pot depune contestaţii, deoarece este posibil ca, în funcţie de problemele ridicate de aceştia, să fie nevoie să modificăm legislaţia înainte de a extinde măsurătorile în următoarele 20 de localităţi din alte patru judeţe.   Oricum, estimăm, că în 2020 vom avea o evidenţă completă a proprietăţilor din România. Important este ca oamenii să ştie că nu îi costă nimic. Totul va fi plătit de stat, adică 944 de milioane de euro“, a explicat Robert Tatu, directorul general al ANCPI. Potrivit acestuia, abia atunci dreptul de proprietate va fi cu adevărat protejat de abuzuri, iar piaţa imobiliară se va dezvolta, deoarece tranzacţiile vor putea fi făcute mult mai rapid, iar oamenii vor şti exact ce cumpără.

„Pe de altă parte, statul va putea crea o bază reală de impozitare, administraţiile locale îşi vor putea dezvolta proiectele de îmbunătăţiri funciare şi se va reduce numărul litigiilor legate de proprietate“, a adăugat Tatu.

Ne puteți urmări și pe Google News