Clima a pierdut sirul anotimpurilor: plaja si pomi infloriti in mijlocul lui Gerar!
Zeci de milioane de locuitori ai emisferei nordice se bucura de temperaturile blande din iarna primavaratica de pana acum. In multe zone ale lumii s-au inregistrat noi recorduri de temperatura pentru aceasta perioada a anului, iar cererea redusa de combustibil a dus la scaderea pretului petrolului.
Duminica, la New York erau 22° C, egalandu-se astfel recordul de caldura stabilit in ianuarie 1950. In orasul Cincinnati, la sfarsitul saptamanii trecute au fost peste 18,3° C, depasindu-se astfel recordul de 17,7° C stabilit in 1939.
Totodata, meteorologii au anuntat ca la Boston s-a inregistrat cel mai calduros decembrie din istorie, tendinta ce se mentine si in aceasta luna, ce a debutat cu temperaturi de pana la 20° C.
Multi canadieni se declara bulversati de vremea neasteptat de calduroasa din aceasta iarna si se intreaba unde sunt iernile aspre din tineretea lor, scrie "The Globe and Mail". In locul nametilor cu care erau obisnuiti oamenii, in zona Halifax, temperaturile au fost constant peste 0° C, ploile alternand cu perioade insorite.
Cea mai mare parte a Europei se confrunta, la randul ei, cu temperaturi neobisnuit de ridicate. Chiar si in Siberia centrala e destul de cald, inceputul de an consemnand temperaturi de -9° C, foarte mult pentru o perioada cand se inregistrau in mod curent geruri de -34° C.
Serviciul meteorologic francez a anuntat ca primul trimestru din 2007 va aduce temperaturi superioare mediei multianuale, o continuare fireasca a anului trecut, care a fost pe locul trei intre cei mai caldurosi ani dupa 1950.
In Germania, meteorologii au anuntat temperaturi de pana la 16° C in prima parte in saptamanii, iar la Valencia, in Spania, plajele au fost destul de aglomerate in weekendul trecut, cand au fost peste 20° C.
Europa, de nerecunoscut Incalzirea globala muta Coasta de Azur in Nord Un raport al Comisiei Europene contine un amplu set de predictii sumbre privind consecintele incalzirii globale. Documentul, preluat de cotidianul "Financial Times", prognozeaza ca, pana in 2071, schimbarea climei va cauza secete si inundatii care vor ucide anual aproximativ 90.000 de oameni, in timp ce pagubele provocate de ridicarea nivelului marii se vor cifra la zeci de miliarde de euro.
In mod ironic, tarile din nordul Europei, care s-au angajat cel mai mult in combaterea incalzirii globale, precum Marea Britanie si Suedia, vor beneficia de pe urma schimbarii, inregistrand recolte mai bogate si mai putine decese cauzate de frig.
Statele sud-europene, precum Italia si Spania, mai putin implicate in combaterea poluarii, vor avea de suferit de pe urma "secetelor, fertilitatii reduse a solului, incendiilor si altor factori antrenati de schimbarea climei".
Raportul prezinta doua scenarii posibile, unul care acopera o crestere a temperaturii globale cu 2,2° C, celalalt cu 3° C. In ambele situatii, pagubele provocate de incalzirea globala vor totaliza intre 4,4 si 5,9 miliarde de euro pana in 2020 sau 42,5 miliarde de euro pana in 2080.
Nord-europenii vor face plaja la ei acasa, afectand dramatic turismul din sudul Europei. Potrivit primului scenariu, minimal, caldura va ucide 29.000 de oameni in plus, in sudul Europei, si aproximativ 27.000 in nord. Dar numarul deceselor cauzate de frig, tot in nord, se va diminua cu 20.000 de persoane, mai mentioneaza documentul.
RISC CRESCUT Vin virozele Temperaturile tot mai crescute din ultima perioada favorizeaza raspandirea microbilor si inmultirea virozelor respiratorii, dar, deocamdata, spun medicii, nu se poate vorbi despre varful unei epidemii de gripa.
"Microbii persista mai mult in atmosfera, daca in plina iarna avem peste 5 grade Celsius. Oamenii vor inhala mai usor praful, cei mai expusi fiind cei cu imunitate scazuta, cum sunt varstnicii, copiii si pacientii cu boli cronice", explica medicul generalist Calin Ciubotaru.
Pentru a preveni raspandirea infectiilor, doctorii recomanda evitarea aglomeratiilor, a oboselii si adoptarea unei alimentatii bogate in vitamina C. Se pot folosi medicamente cu efecte imunostimulatoare si antivirale, dar numai la recomandarea unui specialist. (Mihaela Naftanaila)
ALARMA IN AGRICULTURA
Recolta de cereale poate scadea cu 60% "Problema e foarte grava. Deficitul de umiditate din sol, lipsa precipitatiilor in lunile ianuarie, februarie si martie, blocheaza infratirea graului. Marimea si numarul de boabe in spic vor fi mai reduse, iar recolta la paioase se poate reduce cu pana la 50%-60%", spune Valeriu Tabara, doctor in agronomie.
Cele mai afectate zone vor fi centrul Moldovei, Dobrogea si partea centrala si de est a Baraganului, astfel ca ar trebui sa se pregateasca de pe acum o strategie pentru a salva, prin irigatii, macar culturile de toamna, este de parere specialistul.
Situatia poate fi si mai dramatica daca o asemenea seceta vine pe fondul lipsei de ingrasaminte din sol, cum este si cazul Romaniei. "In traditia populara se spune ca daca de Boboteaza nu e ger, frig si inghet, anul agricol va fi foarte prost si vor fi inregistrate fenomene extreme: grindina, diferente mari de temperatura, seceta. Anul acesta se va proba aceasta credinta", a mai precizat Tabara. (Ana Jitarita)