Primăvara arabă explodează în Siria lui Bashar al-Assad
- Adrian Cochino
- 28 martie 2011, 10:31
Revoltele izbucnite la începutul anului în lumea arabă au ajuns în Siria şi ameninţă regimul de la Damasc, aliat al Iranului şi piesă importantă în echilibrul din Orientul Mijlociu.
Zeci de oameni au murit în ultimele două săptămâni în protestele pro-democratice din Siria, în vreme ce regimul de la Damasc a decis, în acelaşi timp, să acorde concesii fără precedent şi să detaşeze armata pentru a reprima revolta. Mişcările izbucnite în oraşul Deraa şi extinse apoi în mai multe puncte din Siria, ţară majoritar sunnită, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa regimului preşedintelui Bashar al- Assad, constituit de o elită şiită.
Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a asigurat ieri că SUA resping violenţele din Siria, dar a subliniat că o intervenţie în această ţară, după modelul libian, este exclusă.
Ieşirea din urgenţă
Numărul oamenilor care au murit în urma protestelor din oraşul sudic Deraa, dar şi din Sanamein, Latakia şi Damasc este de cel puţin câteva zeci. La Deraa, forţele de securitate au tras în plin în protestatari. Între timp, armata a fost desfăşurată în acest oraş şi în Latakia.
Principalele solicitări ale protestatarilor vizează eliberarea deţinuţilor politici, abolirea stării de urgenţă în vigoare din 1963, reformarea statului condus de aproape 50 de ani de partidul unic, Baas, contracararea corupţiei şi a sărăciei. Regimul a promis ridicarea stării de urgenţă şi aplicarea reformelor politice, concesiile fără precedent nu au calmat însă revolta.
În 2000, când a preluat puterea de la tatăl său, liderul Bashar al-Assad era văzut ca un reformator. Diplomaţii citaţi de Reuters spun însă că "vechea gardă" a regimului a blocat reformele. Mare parte din furia populară se îndreaptă împotriva fratelui preşedintelui, Maher al- Assad, şeful Gărzii Republicane, şi a vărului său, Rami Makhlouf, un afacerist acuzat de corupţie.
Problema iraniană
Revolta are şi o dimensiune sectară. Guvernul de la Damasc este dominat de şiiţii din secta Alawi, ceea ce provoacă resentimentele majorităţii sunnite din Siria. Reuters notează că manifestanţii din Deraa au strigat inclusiv sloganuri împotriva alianţei Damascului cu Teheranul.
Al-Assad, un jucător important în politica internă din Liban şi susţinător al grupărilor teroriste anti-israeliene e un aliat apropiat al Iranului, majoritar şiit.
Vedere dinspre SUA
În ciuda violenţelor din Siria, comentatorii internaţionali nu se aşteaptă la o intervenţie a Occidentului, după model libian. Hillary Clinton a subliniat ieri că posibilitatea nu e luată în calcul.
O schimbare de regim la Damasc sau o destabilizare a Siriei ar produce însă efecte incalculabile asupra echilibrului din Orientul Mijlociu şi a procesului de pace din regiune, iar SUA privesc cu atenţie evenimentele din ţara plasată odinioară pe "axa răului".