Primarul din Roșia Montană nu este mulțumit de decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO, care a hotărât să înscrie situl Roșia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii. El este de părere că măsura este defavorabilă - atât comunității din teritoriu, cât și României.
Primarul din Roșia Montană nu este mulțumit de decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO, care a hotărât să înscrie situl Roșia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii. Edilul Eugen Furdui susține că decizia nu este favorabilă României și nu va aduce decât greutăți comunității, mai ales în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unei locuințe.
Primarul din Roșia Montană, nemulțumit de decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO
Eugen Furdui, primarul Roșiei Montane, este de părere că decizia luată marți, 27 iulie, de Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO nu aduce niciun beneficiu nici comunității din teritoriu și nici României. Mai mult decât atât, edilul susține că decizia este una defavorabilă pentru țară și spune că resursa de aur va fi blocată pe termen mediu, dar și lung.
”Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a declarat Eugen Furdui.
Comunitatea din Roșia Montană va întâmpina greutăți. "Aceasta este realitatea"
”Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a mai spus primarul Eugen Furdui.
Poziția edilului vine în contextul în care teritoriul Roșiei Montane a fost afectat de inundațiile din ultimele zile. Mai multe case ale românilor din zonă au fost devastate de fenomenele meteo extreme, iar primarul a subliniat că restaurarea și modernizarea unui imobil inclus în patrimoniul UNESCO ”necesită avize speciale și birocrație”.
”Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut. Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, s-a exprimat edilul Eugen Furdui, potrivit impact.ro. Eugen Furdui a subliniat că va solicita fonduri de la Guvernul României pentru a veni în sprijinul românilor.
Potrivit primarului, majoritatea cetățenilor din localitate nu și-au dorit introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost realizat proiectul, ci doar includerea siturilor istorice în patrimoniul cultural.
Roșia Montană, inclusă în Patrimoniului Mondial al UNESCO
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, 27 iulie, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii. Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor.Imediat după aflarea deciziei, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj prin care și-a exprimat susținerea față de decizia în cauză.
„Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.