Zdenek Hrib (foto) a confirmat informația într-un interviu acordat luni radioului independent Ekho Moskvy.

Duminică, site-ul de știri ceh Respekt, citând surse anonime din serviciile secrete, a relatat că un individ având documente diplomatice ruse și o otravă letală (Ricin) a sosit la Praga cu trei săptămâni în urmă cu misiunea de a-l asasina pe Hrib și pe un alt politician ceh proeminent.

Hrib a declarat pentru Ekho Moskvy că poliția cehă l-a plasat sub protecție specială cu mai bine de două săptămâni în urmă, după ce a detectat un „risc” la adresa vieții sale.

Primarul a refuzat să ofere detalii despre natura amenințării sau dacă amenințarea vine din partea Rusiei.

„Întâi de toate, aș spune că este foarte important pentru mine să îmi păstrez cu tărie convingerile, chiar dacă asta înseamnă să-mi risc viața”, a declarat Hrib, în vârstă de 38 de ani.

„Protecția mi-a fost oferită pur și simplu de către poliția cehă. Prin decizia lor, nu am voie să comentez motivele.”

Autoritățile cehe nu au confirmat informațiile din relatarea Respekt.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit relatarea un „fake”.

„Nu știm nimic despre această investigație”. a declarat Peskov luni. „Nu știm cine a făcut investigația. Pare o altă făcătură.”

La începutul acestei luni, oficialii cehi au îndepărtat din Praga o statuie a unui general sovietic, provocând protestele Moscovei.

În februarie, autoritățile Pragăi au botezat piața unde se află amplasată ambasada Rusieic cu numele lui Boris Nemțov, opozantul asasinat în Piața Roșie, la doi pași de Kremlin, în 2015.

Atât Hrib cât și Ondrej Kolar – celălalt politician ceh care ar fi fost vizat de un atentat – au susținut aceste măsuri. Kolar este primarul districtului 6 din Praga unde se afla statuia generalului sovietic Ivan Konev.