Primarul din Chișinău face acuzații grave la adresa Guvernului. Reclamă modul în care se face aprovizionarea cu gaze

Ion Ceban Sursa foto: Ion Ceban / Facebook

Ion Ceban susține că noua schemă de aprovizionare cu gaze a dus la delapidarea unor sume fabuloase, care vor fi plătite acum de populație. El susține că există o înțelegere între autoturități și mai multe persoane din conducerea Gazprom.

Primarul din Chișinău, Ion Ceban, susține a lansat mai multe acuzații la adresa liderilor Partidului Acțiune și Solidaritate care se află la guvernare. El a susținut că are dovezi că s-ar fi delapidat sume mari de bani prin intermediul noii scheme de procurare a gazelor naturale. În cadrul unei emisiuni televizate, edilul a spus că aceste sume sunt recuperate acum de la oameni care vor plăti facturi mai mari.

Susține că a fost amenințat

Ion Ceban spune că principalii vinovați pentru această situație sunt Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vadim Ceban, director general al companiei Moldovagaz, dar și mai multe persoane din conducerea Gazprom.

„Apropo, gazul a scăzut acum la 800 de dolari, de ce nu a scăzut și prețul de la 29 de lei?! Eu vreau să vă spun acum în premieră, că domnul Spînu cu domnul Ceban (n.r. Vadim Ceban – director S.A. Moldovagaz) și cu mai mulți factori de decizie de la Gazprom au o înțelegere. Și mai mult decât atât, mă fură pe mine și pe dumneavoastră și pe toți locuitorii municipiului, și nu doar.” a declarat Ion Ceban.

Edilul a spus și că a primit mai multe amenințări. El susține că i s-ar fi transmis că, dacă face publice informațiile pe care le are, ar putea fi cercetat penal și s-ar trezi cu percheziții.

Directorul general al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban s-a arătat surprins de acuzațiile pe care primarul le-a făcut la adresa sa. El a spus că Moldovagaz are o bună colaborare cu Primăria, potrivit omniapres.md.

Criză majoră

Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare criză energetică din istorie. Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze, astfel că autoritățile au fost nevoite să caute alte surse de aprovizionare și să cumpere gaz mai scump. Moldovagaz a cerut autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%.

În cazul energiei electrice situația este și mai gravă. Ucraina a sistat livrările din cauza bombardamentelor rusești care au afectat grav infrastructura energetică. În plus, autoritățile nerecunoscute din Transnistria au anunțat că s-au produs defecțiuni la Centrala de la Cuciurgan și a sistat livrările de energie electrică.