Acasă la primarul cu scut de la Obama şi Băsescu. Cei trei B care au speriat estul

Acasă la primarul cu scut de la Obama şi Băsescu. Cei trei B care au speriat estul

La Deveselu se învaţă engleza, dar budele sunt în fundul curţii. Primarul, fost comunist, a terminat Ştefan Gheorghiu.

Cum intri în satul aruncat în mijlocul Câmpiei Olteniei, la 28 de kilometri de Dunăre, pe mâna dreaptă, te întâmpină cimitirul. Sub indicatorul cu numele localităţii, un alt semn te anunţă că poţi da peste o vacă pe şosea. Pe partea ailaltă, către est, până în urmă cu câţiva ani huruiau motoare de supersonice. Acum, mai bâzâie doar ţânţarii. În centrul comunei, după ce ocoleşti monumentul eroilor, flancat de două tunuri din cea de-a doua conflagraţie mondială, dai de primărie. În faţa clădirii, pe lângă steagurile României şi al UE a răsărit, de curând, şi stindardul NATO. În sala de consiliu, în spatele scaunului unde şade primarul, tricolorul lipit pe perete şi-a găsit perechea: drapelul Americii.

Numele edilului a devenit, mai cu seamă în ultimele zile, asociat cu preşedinţii Obama şi Băsescu. Îmbrăcat într-o uniformă gri, cu bocanci militari în picioare, Gheorghe Beciu, primarul din Deveselu, judeţul Olt, râde cu gura până la urechi: "Barack, Beciu şi Băsescu, cei trei care au speriat estul!".

Deveselenii, comăncenii şi blocurenii

Ne puteți urmări și pe Google News

"«Deviatselo», tradus din slavonă, însemnă «al nouălea sat de la Dunăre»!", lămureşte primarului Gheorghe Beciu etimologia denumirii satului oltenesc care va găzdui "Scutul strategic anti-rachetă", care a făcut deranj mare la Moscova. Apoi, pe edil îl umflă râsul. "Mai neim iz Giorgi! Sau, je mapel Cav", după preferinţă! Asta-i pivniţă pă franţuzeşte...", se recomandă domnu' Beciu care, în general, râde din orice.

Istoria Deveselului începe undeva pe la 1537. "Domnitorul Radu Paisie a semnat un document prin care îi dădea unui boier «ocina Deveselenilor». Adică moşia. Acu', la ultimul recensământ, avem 3.329 de locuitori în trei sate: Deveselu, Comanca şi Cartier blocuri MApN", e mândru primarul. Ultimul amplasament a fost construit pentru militarii care deserveau baza aeriană, acum în conservare. "Cum să fie părăsit? Acolo am vrut să cumpăr apartament, da' nu m-a lăsat zgripţuroaica de colegă de apartament, că-i place casă pe pământ!", se alintă dom' Beciu. Râde iar: "Aici suntem deveseleni, comănceni şi blocureni!".

Istoria budei olteneşti

Americanii care vor veni trebuie să ştie că, la Deveselu, din 870 de gospodării, cam jumate au buda în fundul curţii. "Acu', în secolu' XXI, îi spunem www.wc.ro! Asta-i buda oltenească! Acu' un secol era din două beţe. Unu' de care te ţineai când «făceai» şi altu' cu care dădeai după câini!", e pus pe poante nea Beciu.

Comuna oltenească a dat ţării nume grele. "Fraţii Păunescu s-au născut la Deveselu! Valentin, Viorel şi Adela au copilărit aici. Numa' George nu s-a născut aici... Mama lor a fost învăţătoare şi primăriţă! Avem şi stradă cu numele ei, Speranţa Păunescu!", se umflă în pene ca un curcan primarul deveselean.

"Azma" de pâine, ziaristica şi Ştefan Gheorghiu

Se laudă că, atunci când vor veni, în sfârşit, americanii o să le facă ciorbă de burtă pe tuci. "Io mă relaxez când gătesc. O să-i dau gata cu o «azmă» de pâine! Adică la ţest. Peste care o să pun un «cotcodac»la copt, să se facă împreună!", te face edilul să salivezi.

La 57 de ani, primarul de Deveselu are un puternic background comunist. A absolvit Ştefan Gheorghiu: "Sunt licenţiat în «Ştiinţe social-politice, specializarea - Ziaristică»!" . La întrebarea cine a fost cel care a dat numele fostei şcoli de partid, ziaristul Beciu o ia pe arătură: "Un fost ilegalist de la Griviţa, în ‘33". Adevărul e că fostul militant socialist era mort din 1914. Nu şi-a practicat meseria. "Înainte de «loviluţie » n-am scris un rând! Câţi ingineri sunt care nu-şi fac meseria...", recunoaşte, spăşit, "ziaristul" deveselean.

CTC-ist, UTC-ist şi PSD-ist

Oportunist, n-a prea fost la şaibă. S-a învârtit şi a ajus CTC-ist la o fabrică de vagoane. A mirosit că în politică nu se lasă cu transpiraţie. A ajuns secretarul UTC pe fabrică şi din '82 era deja activist pe ştatul UTC. "Am fost mercenar politic! În '83 eram şeful secţiei «Propagandă», iar în primăvara lui '89 am câştigat concursul pentru postul de director al Casei de Cultură a tineretului din Slatina", e ferm, ca un adevărat propagandist.

Omul are stofă de politruc, doar lexicul îi e mai evoluat. Are nerv, verb, umor şi e spontan. "Nu mi-e ruşine cu trecutul comunist. Pe mulţi i-am ajutat să se facă miliţieni sau securişti cu recomandările mele. La fel, mulţi au prins excursii, la juma' de preţ, în ţară şi afară!", e sincer pesedistul. În capitalism a avut o moară şi o brutărie. N-a mers apa că s-a întors în sistem. Din '97 până în 2000 a avut ca sinecură o funcţie de consilier la Inspectoratul de cultură Olt. Cum-necum, s-a ales primar la Deveselu. Omu' are şcoală de conducere.

Du iu spic ingliş?

Deveselenii se şcolarizează gratuit la Caracal. Dom' primar zice că el a început demersurile pentru o bază NATO la Deveselu

O funcţionară îl întrerupe. Cursurile de engleză care îi vor ajuta pe deveseleni să interacţioneze cu americanii nu stârnesc prea mult entuziasm: "Dacă Zizi nu vrea, îl belesc!", se zborşeşte la femeia încremenită cu un dosar în mână. Îl sună pe Zizi. "Dacă nu-mi aduci încă zece inşi, ai belit-o!". Închide şi râde: "Avem 30 de înscrişi. Cursurile sunt gratuite şi vor avea loc la un hotel din Caracal. Le asigurăm transport gratis şi dacă se depăşesc patru ore au şi o masă gratuită. Câţi bani? Nu se spune! Sunt din fonduri europene. Vin americanii şi trebuie să fim realişti!", e visător primarul care îşi închipuie că ţăranii vor trebui să negocieze, la piaţă, cu americanii, preţul ouălor şi legătura de praz.

Ce nu ştie primarul e că baza putea să fie şi pe lună, că hrana ălora tot din State vine. La container. Se revoltă. "N-am zis că vor mânca găini din Deveselu! Da', vă zic că dacă vor mânca «azmă»de-a mea cu cotcodac pe ea, nu d'ăla crescut în California, care-şi mănâncă «gâniaţul», or să mai vrea!".

Delegaţie deveseleană pe crucişătorul Monterey

Primarul s-a documentat. Vorbeşte ca un ins cu cunoştinţe tactice: "La Kogălniceanu, în Constanţa, e o zonă de tranziţie. Oamenii vin şi pleacă. La Deveselu va fi altceva. O unitate româno-americană cu comandă românească! E vorba de zeci de ani! Perioada de reacţie e de la şapte secunde la şapte minute!". Informaţiile le are de pe urma vizitei la bordul bastimentului american Monterey, unde a fost invitat alături de oficialii judeţului, în vara asta. La insistenţele sale au fost cooptate atunci şi personalităţile satului: medicul de familie, popa, secretarul primăriei, viceprimarul, directorul şcolii etc.

Beciu şi Băsescu

Cu Băsescu s-a întâlnit, pe 2 mai, la Cotroceni. Zice că bănuia de ce. E fantasmagoric: "Io am început demersurile, pentru o bază NATO, în 2002! Am vorbit cu comandanţii de atunci şi cu piloţii ca să păstrăm activă baza miltară. Erau zeci de- MIG-uri...". La începutul lunii mai , preşedintele l-a informat că în CSAT s-a hotărât amplasarea scutului anti-rachetă în România şi că, din cele 120 de condiţii care trebuiau îndeplinite doar trei localităţi le îndeplineau. Deveselu era una dintre finaliste. "Ne-a zis să fim «băieţi orientaţi»!", îşi aminteşte primarul de istorica sa întâlnire cu Băsescu.

La întrebarea cu cine votează, fiind evidentă simpatia sa pentru preşedintele ţării, primarul din Deveselu e enigmatic: "Io sunt membru în toate partidele din România, cu condiţia să ne meargă bine! Acu', nu merge bine şi sunt la PSD. Votez cu cine vreau şi iese cine trebuie!". Ca un veritabil politician, o dă la întors: "Personal, nu ţin cont de politică în perioada asta. Ăsta e un proiect naţional, internaţional şi, chiar, global!". "Io sunt cel mai tânăr, al dracu' şi deştept primar de la mine din comună! Şi prost, câteodată! Da' nu scrieţi aşa... Naiv, câteodată!" GHEORGHE BECIU, fost activist comunist, primar de Deveselu

FANTASTICI

Cei trei "B" şi supărarea lui Putin

Dacă în mai zicea că e sigur pe previziunile sale, acum spune că avea îndoieli. "Până pe 13, la semnarea tratatului bilateral, nu eram sigur că vor veni... Nu regret, «parol donor», că nu m-au invitat! Trebuia să fie cineva aici, să fie luat în tărbacă. Da', de ce să nu fiu sincer, mi-ar fi plăcut la Casa Albă...", oftează dom' primar, la gândul că putea să dea mâna cu Obama.

Gheorghe Beciu e cel mai mediatizat primar din ultima săptămână. Mazăre şi Oprescu sunt net în inferioritate. Se sparge-n figuri: "Am apărut în toată presa! M-a sunat un prieten, ofiţer de armată, că nu mai e loc de mine pe televizor. I-am zis că mass-media e ocupată de cei trei «B», care au speriat estul: Barack, Beciu şi Băsescu!".

Deveselu şi intromisiunile presei

În Deveselu, părerile sunt împărţite. Celor mai mulţi le surâde că le vin americanii pe tarla. Alţii, cârâie împotrivă. Că n-ar fi tocmai OK. "Peste 80% îmbrăţişează proiectul şi ideea. Restul sunt mai reticenţi. Gică-Contra găseşti oriunde! O parte din ei sunt batrânii... Da', după toate «intromisiunile» presei s-au răzgândit!", e glumeţ, până la capăt, edilul deveselean. Are la mână un Casio pe baterie, model militar.

"Interesul meu e să susţin acest proiect din punct de vedere politico-strategico- militar, cât şi financiar!", se ambalează dom' primar care până în urmă cu cinci luni aranja strategia îndopării celor trei duzini de raţe din gospodărie. La Deveselu vor intra în plus, după aprecierea primarului, circa 800 de milioane de lei vechi la bugetul local. Circa 2%.

Deveselenii: "Şi nu e bine şi nu e rău!"

La cârciuma sătească, părerile sale nu sunt tocmai "politically correct". Domnu' Marinescu, cum îl salută primarul, are capetele degetelor de la mâini ca nişte linguri de ciorbă. Muncite rău. "Mergeţi în altă parte, sunt sătul de anchete!", e sictirit domnu' Marinescu de întrebări geostrategice. Lângă el, e Marian. Zice că e paznic. "Sunt paznic la orice! Da' acum sunt liber... Dau şi la câmp, merg zi de zi!", e reticent Marian. Are 37 de ani, un copil de zece ani acasă şi altul pe drum. E ora 12 şi bea o bere. E cam defetist. "Şi nu e bine şi nu e rău! Ar fi bine să nu vină nimeni şi să ne vedem noi, de treaba noastră... Bine ar fi să mai aducă un loc de muncă în comună, pe timpurile astea păcătoase", oftează Marian între două guri de bere. De alături, un consătean cu pălărie de cowboy îl miştocăreşte: "Scoate, bă, degetu' din nas că-ţi face poză!".

VENDETTA

Are boală pe Tatulici

"Dom'le, m-am săturat de caterincă, că şi Tatulici a venit să ne-o tragă, pe 8 mai, când a făcut emisiunea la noi! Titraseră pe burtieră: «Scutul anti-prostie»! Filmau numa' oameni amărâţi... Păi, beţivani şi ordinari are fiecare comună! Oamenii s-au revoltat. Au vrut să plece din emisiune. Da' nu i-am lăsat, am zis: «Rezistăm la orice!»", îşi varsă Gheorghe Beciu năduful pe Realitatea TV.

Drapelul Americii din sala de consiliu e concurat de cel al UE, de pe catargul din faţa primăriei. "L-am pus că a venit o delegaţie de americani. I-am tratat cu fructe şi apă din căni de pământ. Fără alcool!", face pe modestul dom' Beciu, în timp ce te îmbie cu o cinzeacă de "ţuică de Glasgow": "E bun, că «Johnny» ăsta are doişpe ani!". Mai toarnă un deget şişi duce sticla în birou. Primarul pesedist, dar fan Băsescu, n-ar nicio poză cu vreun lider politic pe biroul său.

ETICHETE

Exerciţiu de sinceritate

Primarul din Deveselu a devenit vedetă TV. În ultimele luni dar, cu precădere, în ultima săptămână i-a eclipsat până şi pe manelişti.

Gheorghe Beciu i-a caracterizat, printr-un epitet sau o sintagmă pe o serie de oameni politici. Edilul deveselean zice că e sincer.

  • Ion Iliescu: "Politician orientat"
  • Emil Constantinescu: "De modă veche"
  • Traian Băsescu: "Isteţimea întruchipată"
  • Regele Mihai I: "Istorie vie"
  • Mircea Geoană: "Ţin la el!"
  • Antonie Solomon: "Ce vreau io să zic, nu zic!"
  • Radu Berceanu: "O, la, la!"

BABA ŞI SCUTU' ANTIRACHETĂ. Acum 70 de ani, oltenii se apărau cu tunul. Azi, cu racheta Citiţi şi:

  • Sătenii din Deveselu aşteaptă americanii învăţând engleza
  • "Alo, aici Deveselu Air Force One!"
  • Americanii ne-au luat oficial sub scutul antirachetă
Vezi şi: Exclusiv EVZ: În mijlocul puşcaşilor marini de la Kogălniceanu