Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a anunţat, luni, că va solicita Consiliului Local să aprobe înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6, după ce o femeie a fost ucisă de câini, în zona Lacului Morii.
Sâmbătă dimineață, Ana Oros a fost atacată de o haită de aproximativ opt câini, în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București. În acest context, Ciprian Ciucu a prezentat o serie de măsuri pe care ar urma să le propună, cu scopul de a evita ca asemenea tragedie să se mai repete vreodată.
„Această tragedie nu trebuie să rămână fără urmări! Și trebuie acționat acum, înainte ca moartea în condiții terifiante a Anei Oroș să fie dată uitării, așa cum s-a întâmplat în cazurile precedente. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată! Ce și cum vom face:
Voi cere imediat Consiliului Local al Sectorului 6 și apoi Consiliului General să aprobe înființarea unui serviciu de ecarisaj la nivelul Sectorului 6 (dacă este nevoie, serviciul să fie delegat inclusiv Sectoarelor)
De asemenea, vom extinde competențele Poliției Locale a Sectorului 6, astfel încât să aibă toate instrumentele legale necesare pentru a verifica microciparea și sterilizarea! Voi contacta parlamentarii pentru a modifica legea pentru ca și Poliţia Locală a Sectoarelor Municipiului București să aibă competențe similare cu Politia Animalelor”, se arată în mesajul scris de Ciprian Ciucu pe Facebook.
Cum propune Cicu înlăturarea vidului legislativ
Primarul sectorului 6 susține că va acționa în favoarea bugetării campaniilor „reale de conștientizare cu privire la sterilizare” și acțiuni temeinice de verificare. Acesta a mai precizat că există un vid legislativ care trebuie înlăturat, motiv pentru care Parlamentul va trebui să modifice OUG 155/2001.
„Astfel, vidul legislativ trebuie înlăturat. Concret, voi cere Parlamentului sa modifice OUG 155/2001, scrisa cu 9 ani inainte de infiintarea Politiei Locale trebuie coroborată cu Legea 155/2010 după care funcționează Poliția Locală. Primăriile de sector nu sunt UAT, ci subdiviziuni de UAT, iar legislația actuală prevede aceste competențe la nivel de UAT, in cazul nostru, Municipiul București, în alte cazuri comune, orașe, municipii.
Voi bugeta pentru următorii ani acțiuni temeinice de verificare și campanii reale de constientizare cu privire la sterilizare! Vom bugeta inclusiv costuri cu sterilizarea. Vom bugeta achiziția de servicii de adăpost pentru câinii care vor fi capturați. Câinii vor fi PERMANENT luați de pe raza Sectorului 6 (nu doar de luni până vineri, de la 8.00 la 16.00) și ținuți în condiții decente, umane” a mai adăugat Ciucu.
Ancheta internă la nivelul Poliției Locale
Ciprian Ciucu a mai menționat că nu va mai oferi declarații presei în următoarea perioadă, nici nu va participa la emisiuni „până nu am clare rezultatele anchetei interne”, motivând că aceste discuții nu pot fi susținute fără date clare, adăugând că își asumă vina de a fi conștientizat prea târziu înmultirea numărului de câini comunitari în sectorul 6.
„Este clar că ASPA este depășită de situație și noi toți trebuie să preluam aceste responsabilități din sarcina PMB, să ajutăm, să contribuim, așa cum este normal. Am luat legătura inclusiv cu Politia MAI din Sectorul 6 pentru a face acțiuni comune de verificare, împreună cu Poliţia Locală a Sectorului 6. Am demarat o anchetă internă la nivelul Poliției Locale a Sectorului 6, voi prezenta vineri, cel târziu luni, rezultatele într-o conferință publică.
Îmi cer scuze ziariștilor și îi rog să înțeleagă, nu voi participa în emisiuni și nu voi mai da declarații până nu am clare rezultatele anchetei interne. Trebuie vorbit factual, pe date clare, nu pe impresii. Regret enorm cele întâmplate și îmi asum sa fac tot ce va tine de mine să nu se mai întâmple așa ceva în Sectorul 6! Imi asum vina de a conștientiza prea târziu creșterea numărului de câini fără stăpân, ca urmare a diminuării din ultimii ani a capacităților ASPA. Condoleanțe familiei, îmi pare nespus de rău!”, a scris Ciucu.