Primarii vor primi sporul de „fonduri europene”. Nimeni nu verifică dacă le și implementează

Nicușor Dan Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Pe durata implementării proiectelor din fonduri europene, primarii vor putea să încaseze bonusuri salariale de 50 la sută din valoarea indemnizației primite.

Dacă un primar are o indemnizație de 10.000 de el, el va prima la final de lună, de acum înainte, 15.000 de lei. Și asta doar dacă va fi implicat în proiecte cu finanțare europeană, va primi un spor suplimentar de 50 la sută.

Guvernul României nu a decis și sancțiuni pentru edilii care întârzie foarte mult cu realizarea acestor proiecte.

Decizia Guvernului se referă și la președinții de Consilii Județene, care vor fi incluși în aceeași categorie, dacă vor gestiona astfel de proiecte.

De asemenea, decizia Guvernului Ciucă se referă și la posibilitatea ca aceste sporuri să fie achitate direct din contul bugetului local al unității administrativ teritoriale, și nu ca și până acum, când aceste drepturi financiare puteau fi achitate doar din bugetul destinat proiectului cu finanțare europeană.

Cât va câștiga primarul Capitalei

Veniturile lui Nicușor Dan vor crește simțitor. Dacă ținem cont că venitul acestuia, lunar, net, este de 6.000 de lei, după implementarea acestei noi măsuri, indemnizația încasată acestuia va ajunge la 9.000 de lei.

Deși Bucureștiul arată deplorabil, mii de oameni fiind în continuare privați de apă caldă și căldură, cu un trafic infernal, și cu un edil care pare că depășit de probleme, este de discutat dacă creșterea veniturilor salariale chiar este o măsură care trebuie aplicată.

Normal ar fi fost ca aceste sporuri să fie acordate pentru o perioadă bine determinată de timp. În acest mod, primarul sau președintele de consiliu județean fiind interesat că obiectivul construit cu finanțare europeană să fie realizat la timp la timp.

Ce spune ministrul Fondurilor Europene

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat în urmă cu câteva zile că aceste majorări salariale se referă doar la proiectele pentru care au fost semnate deja contractele de finanțare.

”Am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile atât pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene de la 25% la 50%. Precizez că nu toţi primarii din România primesc acest spor. Este vorba de spor doar dacă există contracte de finanţare încheiate pentru proiecte pe care le implementează şi, mai mult, acest spor este legat de indicatori de performanţă. La aceşti indicatori de performanţă lucrăm în prezent”, a spus Boloș.