PRIMĂRIA SECTORULUI 2, DECAPITATĂ DE DNA. O bucată din terenul retrocedat de Onțanu a ajuns la Gabriel Oprea
- Gabriela Dinescu
- 25 martie 2016, 00:00
Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, secretarul său, Toma Șutru, și avocata Loredana Radu sunt acuzați că au primit terenuri și bani pentru a înlesni o retrocedare
Schema tranzacțiilor imobiliare realizată de Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2, avocata Loredana Claudia Radu și secretarul general al Primăriei Sector 2, Toma Șutru, este complicată, după cum arată referatul procurorilor DNA. Prin acest referat, procurorii speră să obțină mandate de arestare la Curtea de Apel București. Sursele spun că denunțătorii în dosarul Onțanu sunt Cristi Borcea și omul de afaceri Dragoș Dobrescu.
FOTO: Onțanu a fost adus încătușat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. La închiderea ediției, ordonanța de reținere a expirat, iar edilul aștepta decizia acasă FOTO: EVZ
Terenurile vizate
Rolul primarului și al secretarului său este legat de o retrocedare. În mai 2007, doar primarul Neculai Onțanu și secretarul Toma Șutru au semnat documentul înaintat Comisiei Municipiului București pentru analiză și validare/invalidare a terenurilor ce urmau să fie retrocedate, care totalizau 83.499,89 mp. Ceilalți membri ai subcomisiei nu au semnat actul. Procurorii vorbesc de un lot de 17.943,98 mp amplasat pe b-dul Pierre de Coubertin sau str. Tony Bulandra, un lot de 33.157,85 mp situat pe str. Petricani, un lot de 11.774,06 mp situat pe str. Barbu Văcărescu/ str. Țițeica Gheorghe, 344,10 mp amplasați pe str. Icoanei, 349,17 mp amplasați pe str. Cremenița, 12.165 mp. pe Șoseaua Colentina și 7.765,73 mp situați pe str. Barbu Văcărescu.
Potrivit informațiilor, Oprea dorea să construiască un hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje, iar avaocata obține avizul de urbanism în 2008.
„Începând cu anul 2001, (...) a formulat o serie de notificări adresate Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București și Prefecturii București privind restituirea în natură a unor terenuri sau măsuri reparatorii pentru un teren cu suprafața de 66,45 ha, ce constituise anterior anului 1945 moșia Fundeni din comuna Colentina, județul Ilfov (în mare parte actual sector 2 din Municipiul București)”, precizează procurorii în referat.
Afacerea din Barbu Văcărescu
Coroborând povestea tranzacțiilor cu documentele obținute de Rise Project și Centrul de Investigații Media, aflăm cine a obținut titlul de proprietate și cum a ajuns un teren de 1.000 mp în posesia lui Gabriel Oprea.
Procurorii DNA susțin că în iulie 2007, Toma Șutru a transmis Comisiei Municipale o adresă de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o persoană, în fapt, potrivit Rise Project, lui Ioan Tudor Ionescu. La data de 20 septembrie 2007, Primăria Sectorului 2 a emis titlul de proprietate pentru I.T. Ionescu, pentru 9,6839 ha. Terenul era compus din 7 loturi situate pe raza sectorului 2 București, printre care un teren în suprafață de 11.774,06 mp situat pe strada Barbu Văcărescu nr. 243-271. Societatea Experților Tehnici SA a evaluat această suprafață la circa 6 milioane de euro. După o lună de la retrocedare, acesta i-a vândut avocatei Loredana Radu o mie de metri pătrați din lot, la un preț de zece ori mai mic decât cel real. Un an mai târziu, Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta și nepoata lui Gabriel Oprea, a vândut terenul familiei Oprea cu un preț de opt ori mai mare decât îl achiziționase. Apoi, soții Oprea au donat terenul fiicei lor, cu tot cu hotelul aflat și astăzi în construcție. Construcția se află pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă a lui Dinu Pescariu.
Partea avocatei
La data de 13 noiembrie 2007, la cabinetul de avocat al Loredanei Radu, au fost redactate actele prin care suprafața de teren a fost împărțită oficial în trei loturi: unul de 10.274 de metri pătrați, altul de 500 și altul de o mie de metri pătrați. Pe baza documentelor, procurorii spun că, în aceeași zi, terenul de o mie de metri pătrați i-a fost vândut avocatei pentru suma de 50.000 de euro, dar proprietarul Ioan Tudor Ionescu a primit suma de 5.000 de euro ca avans. Tranzacția a fost parafată de notarul Florina Dobre, care s-a remarcat prin calcularea taxelor și comisioanelor la o valoare de 10 ori mai mare, adică la o jumătate de milion de euro. Procurorii susțin că „diferența de 45.000 euro s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”.
Loredana Radu, acoperirea lui Oprea
Din contractele depuse la Oficiul de Cadastru al Sectorului 2, reiese că Loredana Radu a încasat de la soții Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică 400.000 de euro. Chiar și după doi ani de la tranzacție, Oprea nu a trecut în nicio declarație de avere construcția de pe malul lacului, ci doar terenul de o mie de metri pătrați. „Omisiunea” lui Oprea este deconspirată de ginerele său, Alexandru Marius Tudor. El a scris în declarația sa de avere că soția sa, Ana Maria, fiica lui Gabriel Oprea, a primit de la părinți și terenul de o mie de metri pătrați, dar și hotelul „în curs de edificare”.
Oprea, vecin cu firme offshore
Unul din cele trei loturi din strada Barbu Văcărescu 243-271 a ajuns în proprietatea unor companii off-shore cu sedii în Cipru și Panama. În decembrie 2007, imediat după parcelare, moștenitorul Ioan Tudor Ionescu încheie un contract de novație cu Marian Jean Căpățână. Acesta a mai fost implicat într-un scandal cu retrocedări de terenuri în Sectorul 6 din București. Căpățână a beneficiat, conform procurorilor, de o retrocedare ilegală alături de o rudă a primarului și de fratele lui Elan Schwartzenberg. Lotul cel mare, cel de peste zece mii de metri pătrați, pe care Marian Jean Căpățână îl dobândise de la Ionescu pe numele său, ajunge la firma Sunset Lake Investiții SRL în anul 2010.
Hotelul familiei Oprea, o clădire afl ată în paragină
Situat pe malul Lacului Colentina, hotelul familiei Oprea ridicat în urmă cu mulți ani este, de fapt, o adevărată ruină. Imobilul construit pe trei niveluri la subsol, parter și șase etaje în zona bulevardului Barbu Văcărescu din Sectorul 2 al Capitalei, nu arată deloc a hotel, ci mai degrabă a clădire din filmele de groază. Părăsită și lăsată în paragină. De pe podul Floreasca, un punct de reper destul de cunoscut pentru cei care vor să își dea întâlnire, se poate observa doar scheletul construcției care ar fi trebuit să devină o afacere pentru familia lui Gabriel Oprea. Clădirea se află pe un teren de o mie de metri pătrați.
De ce a fost chemat la DNA afaceristrul Marius Locic, în dosarul lui Onțanu
În dosarul lui Neculai Onțanu sunt informații că a dat declarații și Marius Locic, om de afaceri în domeniul imobiliar, recent eleiberat din închisoare. Locic a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-un caz de corupție alături de Cătălin Voicu și Florin Costiniu, soțul judecătoarei Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București.
FOTO: Marius Locic, martorul surpriză FOTO: AGERPRES
Miercuri seara, Marius Locic a fost audiat la DNA și, conform unor surse, declarațiile lui au legătură cu tranzacțiile imobiliare pe care le-a făcut înainte de a fi închis și care au ca punct de plecare un teren de peste 8 hectare, situate pe bd. Barbu Văcărescu. Acest teren, de pe pe raza sectorului 2, îl leagă pe Locic de primarul Onțanu. În 2007, Marius Locic anunțase, prin presă, că va investi aproximativ 120 de milioane de euro în șase proiecte imobiliare în București și Mogoșoaia. Cel mai important proiect anunțat la vremea respectivă prevedea construcția unui ansamblu de birouri pe un teren de 10.000 de metri pătrați în zona Barbu Văcărescu din Capitală. Înainte, acest teren era în patrimoniul fostei fabrici Automatica. Pentru că a venit criza și, apoi, problemele din justiție ale proprietarului, în ultimii ani aici se amenajase o arenă pentru desfășurarea concertelor în aer liber. Conform revistei Capital, care consemna în 2012, Marius Locic împrumutase de la Volksbank 10 milioane de euro, pentru a dezvolta ansamblul imobiliar din Barbu Văcărescu, împrumut făcut în mai 2008 (9.486.000 în euro și 2.635.300 în lei). Creditul acordat de Volksbank a fost garantat cu trei loturi de teren situate în zona Fabrica de Glucoză din cartierul Pipera. Terenurile au suprafețe de 1.317 mp, 1.074 mp, respectiv 1.112 mp și urmau a fi utilizate pentru dezvoltarea unui proiect rezidențial, potrivit informațiilor publicate pe Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.
Borcea a cumpărat un teren de la „Stelu”
Un imobil de 2.700 mp în Strada Rahmaninov nr. 64-68 a fost vândut de Gheorghe „Stelu” Stelian în decembrie 2007 Mihaelei Borcea cu 6,75 milioane euro. Un alt teren de 8.320 mp în Strada Barbu Văcărescu 168-172 a fost vândut de „Stelu” lui Marius Locic pentru 2,1 milioane dolari, iar terenul de 4.790 mp din strada Tony Bulandra nr. 5-13 a fost vândut în noiembrie 2008 soților Violeta și Daniel Călin pentru 2 milioane euro.
Loredana-Claudia Radu, fosta avocată a lui Victor Ponta, care și-a dat doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea și a angajat-o pe fiica acestuia la cabinetul său, este urmărită penal, în același dosar, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
Șutru, milionar dintr-o „afacere”
Toma Șutru a cerut 2 milioane de euro pentru a reconstrui dreptul de proprietate de la un solicitant.
„Cei doi au convenit să mascheze mita sub forma unui contract de vânzare cumpărare pentru un teren aparținând tatălui inculpatului, situat într- o zonă periferică, în extravilan, cu regim de teren arabil și traversat de linii de înaltă tensiune, astfel încât nu era susceptibil pentru utilizări economice”, se arată îm referatul procurorilor
La 20 de zile de la punerea în posesie cei doi au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare între tatăl lui Șutru (vânzător) și solicitant având ca obiect „teren extravilan arabil situat în București, sector 3” pentru prețul de 2 milioane de euro, din care jumătate a fost achitat în aceeași zi. Cealaltă jumătate a fost achitată în două tranșe la trei zile după emiterea titlului de proprietate. Tatăl lui Toma Șutru a declarat că a primit banii în baza contractului, în realitate mita fiind primită de secretarul Consiliului Local al Sectorului 2 .
Caracterul fictiv al acestui contract rezultă din discrepanța vădită dintre suma achitată de (...) și valoarea reală a terenului.
Astfel, conform raportului de constatare tehnico – științifică întocmit în cauză, la data încheierii antecontractului valoarea reală a terenului era de aproximativ 215.000 euro (43 euro/mp), valoare confirmată de raportul de evaluare bancară depus la dosar.