Fostul hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, atelierele Berthelot şi clădirea Ciclop de pe bulevardul Magheru din București sunt vizate pentru expropriere și cumpărare de către Primăria Sectorului 1, care vrea să consolideze şi să pună în valoare cele cinci clădiri istorice.
„Vrem să expropriem Hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, monumente istorice aflate în paragină, pentru a începe restaurarea lor .
Vrem să cumpărăm clădirea unde este liceul Tonitza, atelierele Berthelot, și blocul Ciclop de pe bd. Magheru.
Deja am reabilitat cu o grijă specială un bloc care este în apropiere, am fost foarte atentă să păstrăm specificul, și vrem să continuăm reabilitarea clădirilor de pe arterele principale și blocul Ciclop face parte din ambițiile mele.
Aș dori să-l cumpărăm, să-l reabilităm, să avem o parcare acolo și să avem un bulevard Magheru care arată altfel”, anunță Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
Casa Radio
Ea precizat, joi, pe Facebook, că Bucureștiul trebuie reconstruit, iar istoria sa - protejată.
Clotilde Armand spune că explorează și ideea de a cumpăra Casa Radio și terenul aferent pentru a amenaja acolo o bază sportivă:
„Deocamdată explorăm ideea. Ne dorim un spațiu de sport. Timp de un an am căutat teren peste tot, un spațiu unde să creăm o infrastructură de sport.
Copiii nu știu unde să se ducă să facă sport și avem acest spațiu imens, care nu este folosit, și nu e bine să avem acest spațiu deteriorat în centrul orașului.
Și atunci vrem să vedem dacă am putea cumpăra Casa Radio și terenul aferent și să-l transformăm într-un spațiu dedicat sportului”.
50 de străzi
Cele mai mari investiții ale Primăriei Sectorului 1 în 2022 sunt asfaltarea a 50 de străzi și reabilitarea a 60 de blocuri.
„Avem un program foarte mare pentru următorii 3 ani. Anul acesta o să finalizăm asfaltarea a 50 de străzi, între 50 și 80, depinde cât vom reuși, și avem încă 100 de străzi pentru anul viitor și încă 200 peste doi ani. Ambiția noastră este să nu mai avem străzi de pământ și să avem un mobilier urban de calitate și unitar.
Pe partea de blocuri am început programul de reabilitare, o să finalizăm anul acesta aproximativ 60 de blocuri. Avem o mică neînțelegere cu Consiliul Local în privința altor 85 de blocuri.
Legea și Banca Europeană de Investiții ne obligă să avem o cofinanțare de 10% din partea proprietarilor care au venituri, care pot să își permită acest lucru. Consiliul Local a refuzat să voteze, nu doresc să plătească și proprietarii. Eu sper să introducem aceste 85 de blocuri în plus față de cele 60 de blocuri care vor începe și se vor finaliza anul acesta”, a explicat Clotilde Armand, pentru Hotnews.