Primăria Capitalei taie banii de la spitale și face cimitire
- Cora Muntean
- 20 noiembrie 2018, 00:00
La rectificarea bugetară care are loc joi în Consiliul General al Primăriei Capitalei, potrivit proiectelor de hotărâre, se vor tăia din banii alocați unor spitale, dar se vor construi cimitire noi. „În cazul unei calamităţi, în București sunt necesare cel puţin 12.000 de locuri de veci noi”, susțin cei care au propus majorarea capitalul social al Companiei Municipale Cimitire cu 45 de milioane de lei.
Conform propunerii de rectificare, sumele alocate spitalelor se diminuează cu 26 de milioane de lei: 3,6 milioane de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 6,3 milioane de lei de la Spitalul de chirurgie oromaxilo facială, 2,4 milioane de lei de la Spitalul „Carol Davila”, 3,9 milioane de lei de la Spitalul Foişor, 2,3 milioane de lei de la Spitalul „Victor Gomoiu”, 6,2 milioane de lei de la Spitalul „Victor Babeş” şi 4,5 milioane de lei de la Centrul de evaluare şi tratament al toxicodependenţelor pentru tineri „Sf. Stelian”.
În schimb, capitalul social al Companiei Municipale de Consolidări se majorează cu 100 de milioane de lei. Se va cumpăra un teren de aproximativ 3 hectare unde vor fi construite teliere de mică şi mare mecanizare, o staţie de betoane mobilă şi două blocuri de apartamente cu două camere pentru cazarea angajaţilor companiei.
Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă va primi 21 de milioane de lei. Municipalitatea susține că suma se va adăuga capitalului social existent, de 18,3 milioane de lei, iar banii vor fi folosiți pentru dotarea cu mobilier şi echipamente şi pentru angajarea de personal, dar și pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcţia Spitalului Metropolitan.
Compania Municipală de Management al Transporturilor solicită o majorare de capital de 55,9 milioane de lei, dar nu precizează care sunt necesitățile.
Unde taie și unde dă Firea
Municipalitatea a mai propus o rectificare bugetară, în sensul de a tăia aproximativ 8,8 milioane de lei de la Ordine publică şi siguranţă naţională. Din această sumă 2,1 milioane de lei se taie de la Poliţia Locală şi peste 6,6 milioane de la Protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor. Se renunță la achiziţionarea a 15 costume de protecţie pompier şi a 16 echipamente individuale alpinişti-salvatori.
La cultură, recreere şi religie, bugetul se suplimentează cu peste 33,8 milioane de lei.
Se alocă 22,4 milioane lei pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, dar se taie suma de 28,6 milioane de euro pentru protecţia mediului.
Subvenţiile la RADET se majorează cu 87,7 milioane de lei, dar se taie 4,1 milioane de lei de la modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare.
Se taie bani şi de la Administraţia Străzilor, peste 9,7 milioane de lei, de la Centrul de Protecţie a Plantelor, 1,1 milioane de lei, dar şi de la Administraţia Spitalelor (ASSMB) aproximativ 6,2 milioane de lei.
Se fac reduceri de bugete şi la Palatele Brâncoveneşti (5,9 milioane de lei) și se reduce bugetul pentru realizarea unor monumente. La cel al Reginei Maria se taie 3,45 de milioane de lei, la al fostului preşedinte american, Ronald Regan 1,35 de milioane de lei şi pentru refacerea Monumentului Infanteriei se dau cu 11,25 de milioane de lei mai puțin.
Se fac reduceri de bugete şi la Palatele Brâncoveneşti – peste 5,9 milioane de lei, precum şi de la câteva teatre şi de la Casa Artelor Dinu Lipatti, însă se suplimentează cu 4 milioane de lei bugetul CREART (ajungând la un buget de peste 83,6 milioane de lei). În acelaşi timp, scade bugetul alocat ARCUB cu 1,9 milioane de lei (rămânând cu 53,9 milioane de lei).
Se diminuează totodată sumele de bani alocate pentru realizarea unor monumente, precum cel al Reginei Maria (minus 3,45 de milioane de lei), al fostului preşedinte american Ronald Regan (minus 1,35 de milioane de lei) şi pentru refacerea Monumentului Infanteriei (minus 11,25 milioane de lei).