Bucureşti Start-up: Primăria Capitalei dă bani pentru cei care îşi fac afaceri noi

Bucureşti Start-up: Primăria Capitalei dă bani pentru cei care îşi fac afaceri noi

Consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, joi, cu participarea municipiului Bucureşti, în calitate de fondator, la înfiinţarea unui incubator de afaceri.

Astfel, în şedinţa de CGMB a fost adoptat un proiect în baza căruia se aprobă iniţierea şi pregătirea implementării Proiectului municipal de interes public "Bucureşti Start-up", care are ca scop crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea unui mediu antreprenorial sustenabil pentru activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii nou înfiinţate şi asigurarea unor facilităţi comune.

Totodată, primarul general este împuternicit să demareze procedurile necesare înfiinţării incubatorului de afaceri şi să desemneze componenţa comisiei pentru iniţierea, elaborarea metodologiei şi pregătirea implementării proiectului. Comisia va fi formată din şapte sau nouă membri.

Conform raportului de specialitate, bugetul estimat pentru derularea proiectului "Bucureşti Start-up" este de 5 milioane de euro, fiind preconizată înfiinţarea a 200 de întreprinderi mici şi mijlocii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Regiunea Bucureşti-Ilfov a fost exceptată de la finanţare pentru prioritatea de investiţii în cadrul proiectului 'România Start-up Plus' (RSUP) de 105 milioane de euro, care face parte din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, cu o alocare totală de 4,326 miliarde euro", relevă sursa citată.

Conform Legii 102/2016 privind incubatoarele de afaceri, autoritatea publică a administraţiei publice locale, instituţia sau consorţiul de instituţii de învăţământ superior acreditate, institutele, centrele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comerţ sau persoana juridică de drept privat pot avea calitatea de fondator pentru înfiinţarea unui incubator de afaceri.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus, la şedinţa CGMB de joi, că este un proiect foarte ambiţios, ce îşi propune să îi sprijine pe antreprenorii care sunt la început de drum pentru a realiza afaceri în Bucureşti. Ea a spus că se estimează înfiinţarea a circa 200 de întreprinderi mici şi mijlocii care vor genera crearea a aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

Firea a explicat în ce va consta ajutorul dat de Municipalitate antreprenorilor la început de drum. "Este vorba despre plata chiriei pentru sediul social, decontarea chiriei pentru spaţiul de producţie, fie că este vorba despre o hală, un atelier sau o făbricuţă, de asemenea decontarea utilităţilor, precum şi instalarea acestora, mă refer la energie electrică, termică, apă, internet, de asemenea decontarea plăţilor pentru asigurarea serviciului de contabilitate şi consultanţă juridică. Aceste afaceri mici şi mijlocii vor fi promovate la târgurile şi expoziţiile organizate în Bucureşti şi în ţară. Se va asigura permisiunea de a participa la cursuri de formare profesională şi antreprenorială", a precizat Firea.

Ea a adăugat că domeniile prioritare ce vor fi abordate în acest proiect municipal vizează în special secţiuni antreprenoriale care vor contribui la înfrumuseţarea şi dezvoltarea oraşului, câteva exemple fiind: design urban, peisagistică, industrii creative, turism, servicii, alimentaţie publică, industrie textilă, marketing şi publicitate.

Consilierul municipal al USR Roxana Wring a propus un amendament care stipula modificarea unor prevederi din proiectul de hotărâre, însă acesta nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptat. Amendamentul cuprindea, printre altele, denumirea de incubator academic de afaceri în locul celei de incubator de afaceri.

Wring a spus că şomajul în Bucureşti înregistrează 1,6% şi că un incubator academic de afaceri ar fi exact ceea ce are nevoie Capitala.