Primăria a deschis procese care SE CONTRAZIC unul pe altul în raport cu firma care a pus indicatoare din 4 în 4 metri
- Georgeta Petrovici
- 9 ianuarie 2015, 10:13
Situație paradoxală la Timișoara: din ordinul primarului Nicolae Robu, municipalitatea a deschis simultan două procese care se contrazic unul pe altul. Datorită acestui fapt, edilii au și pierdut unul dintre procese. Judecătorii Tribunalului Timiș sunt chemați să facă lumină într-o situație în care e implicată compania care se ocupă de semnalizările rutiere din Timișoara, SC Rosign SA, cea care a pus plăcuțe cu numele unor străzi ortografiate greșit și care ”plantat” indicatoare rutiere din patru în patru metri.
Compania a devenit celebră după ce a reuşit performanţa să pună monopol pe semnalizarea rutieră din oraşul de pe malurile Begăi pentru 15 ani, fără licitaţie, printr-o hotărâre de consiliu local. Conform raportului Curții de Conturi, SC Rosign SA a prejudiciat bugetul local al Primăriei Timișoara cu aproximativ 3.000.000 de lei. Rosign a montat, în unele zone ale orașului câte un indicator rutier la patru metri. De exemplu, pe strada Paul Morand, lungă de 300 metri, sunt 29 de indicatoare cu "Oprirea interzisă", 29 de plăcuţe care atenţionează şoferii că se ridică maşinile, precum şi alte 12 indicatoare, în total, 70 de indicatoare amplasate în mai puţin de 300 de metri. Rosign SA a încasat câte 40 de lei, pentru fiecare indicator. Aceeași companie refuză de luni de zile să schimbe plăcuțele agramate din jurul Prefecturii Timiș, situație semnalată de EVZ în primăvara anului trecut. În faţa Prefecturii Timiş bulevardul este denumit eronat al "Revoluţei din 1989". La nici zece metri, un indicator nu face corect acordul între substantiv şi articol. Astfel, conform semnului, parcarea este interzisă "cu excepţia Prefecturii şi al Consiliului Judeţean" (în loc de "cu excepţia Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, acordul făcându-se cu excepţia).
Controlul Curții de Conturi din iulie 2013 a stabilit că SC Rosign SA a prejudiciat Timișoara cu aproximativ 3.000.000 de lei, instituția impunând primăriei să clarifice valoarea exacta a prejudicilui și să îl recupereze.
Primarul Nicolae Robu a dispus contestarea administrativă a raportului Curții de Conturi, susținând că nu e vorba de niciun rejudiciu. Apoi a deschis process pentru stabilirea și recuperarea prejudiciului creat de SC Rosign SA. ”Am contestat existenţa acelui prejudiciu, dar Curtea de Conturi şi-a menţinut punctul de vedere. Eu am fost obligat apoi prin lege să cer firmei să plătească prejudiciul, chiar dacă eu şi instituia pe care o conduc nu credem că nu este corect stabilit acel prejudiciu. Nu cred, dar dacă aşa este legea a trebuit să cer în instanţă recuperarea prejudiciului, dincolo de părerea mea personală”, a declarat primarul Nicolae Robu pentru Adevărul.