Inspectorii Curții de Conturi au efectuat mai multe analize asupra documentelor financiare ale mai multor primării din Brașov. Verificările au fost asupra modului în care oficialii și-au plătit unele drepturi în anul 2021. Auditorii au descoperit mai multe nereguli în aceste documente.
Primarii și viceprimarii din Brașov au fost verificați de inspectorii Curții de Conturi cu privire la modul în care aceștia și-au plătit unele drepturi în anul 2021. Auditorii au verificat documentele financiare ale primăriilor Crizbav, Hălchiu, Şercaia și Tărlungeni.
În urma analizei s-a constat că „majorarea indemnizaţiilor pentru funcţiile de demnitate publică (primar şi/sau viceprimar) cu un spor pentru proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile în procent superior celui corespunzător numărului de proiecte aflate în implementare la nivelul unităţii administrativ-teritoriale sau acordarea acestui spor în perioadele în care nu se implementează astfel de proiecte sau implementarea este suspendată”.
Într-un raport publicat de Curtea de Conturi se arată că „majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale au continuat practica acordării de venituri salariale fără bază legală, fie prin majorarea indemnizaţiei funcţiilor de demnitate publică/a salariului de bază sau acordarea unor venituri salariale în Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificările şi completările ulterioare, fie prin acordarea de sporuri care prin cumularea cu celelalte venituri salariale au condus la depăşirea indemnizaţiei viceprimarului localităţii, exclusiv majorarea cu 25% pentru implementare proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile”.
Ce au descoperit inspectorii Curții de conturi la mai multe primării din Brașov
În urma verificării documentelor financiare de la primăriile din Augustin și Şercaia, auditorii au descoperit că indemnizațiile primarului sau viceprimarului au fost majorate prin utilizarea unui salariu minim brut pe țară superior celui prevăzut de dispozițiile legale pentru calcul indemnizației persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică.
Curtea de Conturi a mai specificat în raport faptul că, în comunele Augustin, Ormeniș, Moieciu și Șercaia, viceprimarii dar și unii salariați ai instituției au beneficiat de o majorare a veniturilor lunare prin acordarea unor adaosuri salariale. Este vorba despre indemnizație de hrană și spor pentru exercitare control financiar preventiv.
Potrivit raportului, inspectorii au constatat, în comuna Vulcan, „plata unor venituri salariale de natura indemnizației de concediu odihnă, pentru întreg personalul din aparatul de specialitate al primarului, aferentă unui număr de 5 zile de concediu de odihnă suplimentar stabilit printr-un act de decizie internă a primarului și a unei clauze din contractul colectiv de muncă, fără existența aprobării autorității publice deliberative și a stabilirii existenței condițiilor deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase la locurile de muncă de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, pe baza determinărilor efectuate de către personalul încadrat în unitățile specializate ale Ministerului Sănătății”.
O altă neregulă descoperită în documentele Primăriei din comuna Vulcan este că unii angajați au primit indemnizația de concediu de odihnă aferentă unui an în condițiile în care persoanele beneficiare și-au încetat raporturile de muncă în cursul anului, potrivit bzb.ro.