Evenimentul Zilei > Politica > Primari condamnați definitiv, care organizează alegerile prezidențiale
Primari condamnați definitiv, care organizează alegerile prezidențiale

Primari condamnați definitiv, care organizează alegerile prezidențiale

Deși au primit pedepse cu suspendare pentru corupție, mulți dintre aleșii locali stau în scaunele de edili, fără ca prefecții să îi suspende. În Vărăști- Giurgiu, „boss-ul” de la primărie a fost săltat și de DIICOT.

Elementul de greutate al alegerilor prezidențiale îl reprezintă primarii, cei care aduc voturi, în teritoriu. Însă, așa cum reiese din datele publice afișate de instanțele de judecată, mulți dintre cei care organizează, în teritoriu, alegerile prezidențiale de anul acesta au fost condamnați definitiv, pentru corupție.

Ei au primit pedepse cu suspendare și se află, încă, în funcții de conducere unde se ocupă, conform legii, de „buna desfășurare” a scrutinului electoral. Acești edili pot fi suspendați din funcție de prefecți, reprezentanții Guvernului în teritoriu.

Deputatul Păsat – la pușcărie, edilul Preda – la primărie

În Giurgiu, județ în care, în anul 2012, s-a înregistrat o prezență la vot record – 72,30% din totalul alegătorilor înscriși pe liste, l-am găsit pe primarul din comuna Vărăști, Vasile Preda. Acesta a fost condamnat, în decembrie 2013, la opt luni de închisoare cu suspendare și interzicerea drepturilor pentru o perioadă de doi ani și opt luni, în același dosar de corupție în care a fost condamnat fostul deputat de Giurgiu, Dan Păsat.

Dacă parlamentarul s-a dus la închisoare, primarul Preda, ales pe listele PSD, s-a întors la Primărie. De atunci, spun oficiali locali, el a semnat acte, documente pentru licitații sau pentru atragerea de fonduri europene. Cea care putea să îl suspende este Nina Carmen Crișu, prefect de Giurgiu. Între timp, Vasile Preda a fost ridicat, pe 8 aprilie 2014, și de procurorii DIICOT care îl acuză că face parte dintr-un grup infracțional organizat care a păcălit vreo 70 de proprietari, le-a luat pământurile la un preț modic și le-a vândut, apoi, la suprapreț. Un alt dosar!

Legat de suspendare, am întrebato, luna trecută, pe doamna prefect de ce nu a luat această măsură. Ne-a răspuns că abia i-a sosit comunicarea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Până atunci, nu o ceruse, ci doar a comunicat cu secretara primăriei Vărăști „să vadă dacă a sosit”.

Ne-a spus, însă, că în sentință se prevede că suspendarea pedepsei suspendă și interzicerea drepturilor civile, adică cele care îi interzic unui ales să candideze, să ocupe aceeași funcție etc. Cu alte cuvinte, primarul putea să „zburde” în voie, deși, în dosarul DIICOT, are interdicție de a comunica cu agentul fiscal, cu șoferul și cu agentul agricol. Prefectul ne-a spus că va cere un punct de vedere de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și că va ține cont de el. Ne-am informat, și noi, după un timp, și am aflat că MAI a recomandat prefectului suspendarea primarului. După ce am trimis, de trei ori, o solicitare scrisă pe care prefectul „nu o văzuse”, Nina Crișiu ne-a spus: „Vă răspund cât pot de repede dar, acum, ne pregătim de alegeri”. A trecut aproape o lună. Nici un răspuns!

Record de condamnări în județul Dâmbovița

În situații asemănătoare se află și alți primari condamnați, definitiv, cu suspendare. Iată câteva exemple:

● Județul Mureș. Primarul din Sighişoara, Dorin Ioan Dăneşan (PSD)- doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, prin sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, din 7 martie 2014.

● Județul Dâmbovița. Număr record de primari condamnați la pedepse cu închisoarea: Gabriel Boriga – Târgoviște, Dumitru Giurescu – Crângurile, Constantin Olteanu – Vulcana Pandele, Marin Grigore – Produlești, Dragoș Vlădulescu – Dragomirești. În instanțe se află și primarii din Ulmi (cercetat pentru ucidere din culpă), Aninoasa (întrun caz de furt de conducte petroliere), Bilciureșt (pentru conflict de interese) și Finta (pentru conflict de interese).

● Județul Iași. Primarul comunei Ţibana, Dănuţ Spiţă – un an și nouă luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual și complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene prin sentința Curții de Apel Iaşi, de luna aceasta. ● Județul Constanța. Primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel – șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prin sentința Curţii de Apel Constanţa, din martie 2014

● Județul Neamț. Primarul comunei Girov, Vasile Olaru -cinci luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, prin sentința ÎCCJ din ianuarie 2014.

În Timiș s-a putut

În județul Timiș, trei primari au fost suspendaţi din funcţie în urma unor condamnări definitive. În 2009, Ioan Viorel Petrovici, primarul comunei Criciova, a fost condamnat, de Curtea de Apel Timişoara, la doi ani închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Aceeași instanță l-a condamnat, în 2010, pe Ioan Miculescu, fost primar al Secașului, la doi ani închisoare pentru că a modificat nişte acte pentru a primi subvenţii agricole mai mari. Edilul din Darova, Nicolae Costândana, a părăsit, în 2011, primăria după ce Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat la şase luni închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

La mâna prefecților

„Chichița” de care se folosesc prefecții și primarii, precum Dorin Dăneșan (foto), se regăsește în Noul Cod Penal, la art. 71, pedepsele accesorii. Condamnarea la închisoare conduce la interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, de a ocupa o funcție de stat etc. Numai că, tot art. 71 prevede că, pe durata suspendării condiționate, se suspendă și executarea pedepselor accesorii. Totuși, în legea aleșilor locali se arată: calitatea de primar încetează odată cu punerea sub interdicție judecătorească. În consecință, prefecții au la îndemână cadrul legal de a suspenda un primar.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: