Primar francez: romii ar trebui să fie în România. Trebuie să ne controlăm frontierele

Primar francez: romii ar trebui să fie în România. Trebuie să ne controlăm frontierele

Romii ar trebui să fie în România, a subliniat Nicolas Dupont-Aignan, viceprimarul localităţii Yerres din regiunea Essonne, în legătură cu cazul copilului de etnie romă decedat în urmă cu zece zile în localitatea Champlan din aceeaşi regiune şi a cărui înhumare a fost refuzată de primarul din Champlan, potrivit site-ului metronews.

„Refuzul primarului de înhumare a copilului cred că este un act profund inuman. În acelaşi timp, apreciez că polemica a fost exagerată. Ne aflăm într-o ţară bizară, unde s-a ajuns la o dramă nefericită în condiţiile în care ar trebui să existe preocupare pentru aceşti mii de romi abandonaţi în oraşele noastre într-o mizerie incredibilă. E tot mai grav şi statul nu face nimic. Romii ar trebui să fie în România şi este nevoie să ne controlăm frontierele; sunt sătul de aceste false sentimente pozitive care nu rezolvă problema”, a spus Nicolas Dupont-Aignan.

Primarul din Champlan, Christian Leclerc, a fost acuzat că s-a opus înhumării unui copil de etnie romă în vârstă de două luni şi jumătate, Maria Francesca, decedată în noaptea de 25 spre 26 decembrie într-un spital din regiune, la Corbeil-Essonnes. Părinţii copilului trăiau într-o tabără din Champlan (regiunea Essonne).

La cererea părinţilor, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a solicitat primăriei din Champlan permisiunea de a îngropa bebeluşul în cimitirul din localitate, dar primarul Christian Leclerc ar fi refuzat cererea fără a oferi vreo explicaţie, generând critici dure, inclusiv din partea premierului Manuel Valls.

Potrivit unei asociaţii care urmăreşte problemele romilor, părinţii Mariei Francesca au şi unul şi altul în jur de 35 de ani. Aflat în Franţa de cel puţin opt ani, cuplul mai are doi băieţi de 5 şi 9 ani, şcolarizaţi la Champlan, iar mama a pierdut deja doi băieţi de vârstă fragedă în România. Familia trăieşte la intrarea comunei, într-o mahala îngrădită, fără apă şi electricitate, în apropierea aeroportului parizian Orly, mai scrie metronews, preluat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News