Prima zi la Shanghai: 500.000 de vizitatori

Vizitatorii s-au îngrămădit din prima zi să vadă standurile ţărilor participante, pavilionul României fiind vizitat de 10.000 de persoane.

În prima zi a Expoziţiei Mondiale 2010, aproximativ 500.000 de oameni s-au înghesuit să viziteze pavilioanele celor 200 de ţări şi organizaţii internaţionale prezente la Shanghai.

Deschiderea expoziţiei pentru public a avut loc sâmbătă cu casa închisă, iar ieri-dimineaţă vizitatorii au dat buluc încă de la ora 9.00, când s-au deschis porţile acesteia. Iar pavilionul României, Greenopolis, a fost vizitat în prima zi de 10.000 de oameni, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

„Ne aşteptăm la şase luni de promovare intensă în China, pe două paliere: cultural şi economic”, a declarat Ferdinand Nagy, comisarul general pentru expoziţii mondiale.

Deocamdată, România nu a fost reprezentată la deschiderea oficială de niciun ministru, deşi prezenţa ministrului economiei şi comerţului, Adriean Videanu, era dată ca sigură cu două săptămâni înainte de deschiderea oficială a Expoziţiei Mondiale.

Dacă partea culturală a fost acoperită de prestaţiile live ale fanfarei Shavale şi ansamblului folcloric Crişana, dar şi de înregistrări ale trupelor Phoenix şi Holograf, turismul, o altă miză importantă a României, va avea parte abia ulterior de prezenţa unor oficiali de la Bucureşti.

Ministrul turismului, Elena Udrea, ar putea participa la Ziua României, din data de 29 iulie, în aceeaşi perioadă fiind aşteptat şi pre şedintele Traian Băsescu.

Moldovenii, mai bine reprezentaţi decât noi

În schimb, Republica Moldova beneficiază de o reprezentare la cel mai înalt nivel. Astfel, comisarul general al pavilionului este Valeriu Lazăr, cel care ocupă şi funcţia de ministru al economiei, dar şi postul de vicepremier în guvernul moldovean.

Lazăr ne-a declarat că, deşi e o ţară mică, Republica Moldova are 200 de kilometri de podgorii şi îşi propune să atragă turişti chinezi.

„Pe toţi dacă se poate, dar nu toţi deodată”, a conchis vicepremierul Republicii Moldova. Un geam al pavilionului românesc, fisurat Un geam de la ultimul etaj al pavilionului românesc de la Expo 2010 Shanghai s-a fisurat ieri, în a doua zi de la deschiderea expoziţiei, fenomenul fiind legat de structura metalică a construcţiei, care este încă foarte nouă, transmite Mediafax. Potrivit organizatorilor, 1-2% din geamuri s-ar putea fisura, cel puţin la început, lucru explicabil prin faptul că este vorba despre o structură metalică, a cărei construcţie a fost terminată recent. Organizatorii au mai spus că fereastra va fi schimbată imediat, toată lucrarea aflându-se oricum în garanţie. Mica problemă a trecut neobservată în cea de-a doua zi a Expo 2010, când vizitatorii chinezi au continuat să vină în număr mare la pavilionul românesc, pentru a vedea „Mărul" şi pentru a se bucura de dansurile populare şi muzica formaţiei Shavale. „Erau foarte interesaţi de România văzută de sus. Comentau între ei despre acest lucru", a spus comisarul general al României la Expo Shanghai, Ferdinand Nagy.

OFERTĂ

„Mărul” promovează firmele româneşti în China

Comisarul pentru expoziţii mondiale, Ferdinand Nagy, a anunţat că pavilionul ţării noastre va organiza o săptămână dedicată Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

De asemenea, mai multe camere de comerţ judeţene vor organiza diferite evenimente în cadrul Greenopolis. Scopul acestui parteneriat este de a sprijini promovarea companiilor româneşti şi de a susţine contactele între mediul de afaceri din România şi cel din China.

Pavilionul naţional al României, cunoscut şi sub denumirea de „Mărul românesc”, este o construcţie în formă de măr, din care a fost tăiată o felie. Pavilionul cuprinde săli de expoziţie, ecrane multimedia, o sală de conferinţe, o scenă care va găzdui spectacole live şi un restaurant cu specific românesc.

În prima zi a expoziţiei, aproximativ 100 de vizitatori au luat masa în restaurantul deschis în incinta Greenopolis.

Corespondenţă din Shanghai, China