În judeţele Mehedinţi, Dolj şi Olt, serviciile de Ambulanţă au făcut faţă cu greu sutelor de apeluri primite ieri.
Judeţele din sudul ţării au fost ieri cele mai afectate de temperaturile caniculare care au depăşit la amiază 35 de grade Celsius. Câteva zeci de persoane au leşinat pe stradă, iar serviciile de ambulanţă au primit sute de apeluri. Un punct de prim ajutor în minus La Craiova, trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat pe stradă din cauza căldurii. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, serviciul de Ambulanţă a primit 227 de apeluri. Deşi Prefectura Dolj a anunţat încă de luni că vor fi amenajate patru puncte de prim ajutor, ieri la prânz doar trei dintre acestea funcţionau la Craiova.
Astfel, în holul Teatrului Naţional, unde ar fi trebuit să fie amplasat cel de-al patrulea punct de ajutor, nu era nici picior de asistentă medicală, iar afară nu apărea niciun anunţ care să indice prezenţa centrului. În plus, două dintre celelalte puncte de prim ajutor şi-au început activitatea mai târziu, iar cel amenajat în incinta prefecturii nu dispunea de aer condiţionat. Ture suplimentare pentru medicii de pe Salvări Şi Serviciul de Ambulanţă Olt s-a confruntat ieri cu zeci de solicitări, iar două persoane au leşinat pe stradă la Slatina. „Pe perioada caniculei s-au suplimentat turele, iar echipaje de rezervă sunt pregătite pentru a interveni în cazurile dificile. Vor fi folosite mai ales ambulanţele dotate cu aer condiţionat“, spune medicul Radu Nucă, directorul serviciului de Ambulanţă.
La Drobeta-Turnu-Severin, un bărbat de 45 de ani a ajuns ieri la spitalul judeţean, după ce i s-a făcut rău pe stradă. „Pe fondul deshidratării, pacientul a simţit că îl lasă picioarele din cauza căldurii şi s-a aşezat pe o bancă. Un trecător l-a văzut şi a sunat la 112. Bărbatul a fost stabilizat şi transportat la spital“, explică medicul Amina Nicolicea, de la Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi. Au leşinat la Bac Deşi Timişoara nu s-a aflat printre judeţele care au primit atenţionare Cod galben, trei elevi care susţineau ieri Bacalaureatul au leşinat din cauza căldurii. Ei au fost transportaţi de urgenţă la spital. „În ultimele două zile au crescut solicitările cu circa 20% faţă de zilele obişnuite, iar numărul leşinurilor s-a dublat“, spune dr. Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş. MERSUL TRENURILOR Restricţii de viteză pe 8 regionale
CFR Trenurile de călători şi de marfă vor circula, pe perioada caniculară, cu limitări de viteză din cauză că, la nivelul şinei, se înregistrează temperaturi de peste 500C, a anunţat Compania Naţională Căi Ferate CFR SA. Acest fapt va produce întârzieri în traficul feroviar.
Astfel, pe regionalele de cale ferată Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Galaţi, Iaşi şi Constanţa trenurile de călători vor avea, de la ora 12.00, limitări de viteză cuprinse între 60-100 km/h, iar cele de marfă de 50-70 km/h. În plus, personalul de întreţinere a căii ferate va efectua în perioadele cu temperaturi extreme revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară. Conform CFR, în perioada de caniculă, când se înregistrează 32-400C în aer, temperaturile la nivelul şinei sunt cuprinse între 50 şi 580C, iar reducerea vitezelor de circulaţie în anumite intervale de timp, în care temperaturile depăşesc limitele normale este, de asemenea, aplicată de toate administraţiile de cale ferată.
Pe tronsonul Bucureşti-Constanţa, pe lângă limitările de viteză impuse de temperaturile ridicate, circulaţia trenurilor de călători va fi influenţată şi de lucrările de reabilitare care se desfăşoară pe această rută unde se circulă pe un singur fir. (Ana Jităriţă)