Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima victorie climatică a lui Macron: insulte online de la politicienii brazilieni
Prima victorie climatică a lui Macron: insulte online de la politicienii brazilieni

Prima victorie climatică a lui Macron: insulte online de la politicienii brazilieni

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, fiul său și un ministru și-au alăturat vocile celor ale mii de brazilieni care l-au atacat pe președintele Franței și pe soția sa, pe rețelele sociale.

Criza diplomatică dintre Brazilia și Franța s-a înveninat și mai mult, după ce Emmanuel Macron a tot făcut presiuni asupra lui Jair Bolsonaro în ultimele zile pentru a da dovadă de mai multă fermitate în lupta împotriva incendiilor devastatoare din Amazonia, relatează AFP.

La două zile după ce l-a acuzat pe Macron că gândește potrivit unei „mentalități colonialiste” apropo de incendiile din Amazonia, Jair Bolsonaro a participat la o violentă campanie de denigrare a președintelui francez, pe rețelele sociale, scrie și Le Monde.

În prim avânt climatic și primă linie în presiunile exercitate asupra lui Bolsonaro pentru lupta împotriva focului amazonian, Emmanuel Macron a fost insultat copios, duminică, pe Twitter, în Brazilia, inclusiv de un ministru.

28/06/2019 Reunião Paralela dos Líderes do G20, sobre Economia Digital
(Osaka – Japão, 28/06/2019) Presidente da República, Jair Bolsonaro, durante Reunião Paralela dos Líderes do G20, sobre Economia Digital.
Foto: Clauber Cleber Caetano / PR

Ministro brasileiro da Educação: „Calhorda oportunista”

„Macron nu se află la înălțimea acestor dezbateri. Este doar un cretin oportunist care caută să susțină lobby-ul agricol francez”, a postat ministrul brazilian al Educației, Abraham Weintraub, referindu-se la poziția lui Macron față de acordul de liber schimb UEMercosur. Termenul folosit în portugheză, „calhorda”, foarte departe de limbajul diplomatic, nu are echivalent în limba franceză dar se află între „trișor”, „cretin”, „bou” și „nemernic”.


Macrocon, nu Macron

„Franța este o țară a extremelor. A dat oameni ca Descartes sau Pasteur dar și colaboratori ai Waffen-SS, în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a mai scris Weintraub referindu-se la divizia de voluntari Waffen-SS Charlemagne.

În mijlocul unei rafale de tweet-uri, ministrul brazilian a continuat: „Ei și-au ales un președinte fără caracter” și „trebuie atacat acest cretin de Macron”. Iar Olavo de Carvalho, scriitor și „guru” al lui Jair Bolsonaro, exilat în Statele Unite, a inventat pe Twitter un nou nume pentru președintele Franței: „Macrocon” („Con” în franceză însemnând „bou”, „fraier”, „ratat”, idiot”, „dobitoc, „rahat”, tâmpit” și alte asemenea).

Bolsonaro: nu-l umiliți pe tip din cauza nevestei

Pe de altă parte, pe contul său oficial Facebook, Jair Bolsonaro a publicat un comentariu jignitor la adresa soției lui Macron, Brigitte. Bolsonaro publicase vineri un video în care apăreau avioane cisternă care luptau cu focul în Amazonia și, ca reacție, un internaut o publicat o fotografie în care ironiza fizicul doamnei Macron (66 de ani) în comparație cu cel al soției lui Bolsonaro, Michelle (37 de ani), însoțită de următorul comentariu: „acum înțelegeți de ce Macron îl persecută pe Bolsonaro?”.

Președintele Braziliei a răspuns: „Nu-l umili pe tip, LOL”. Și fiul președintelui brazilian, Eduardo Bolsonaro, deputat și posibil viitor ambasador al Braziliei la Washington, a redistribuit pe Twitter, vineri, un video în care apar violente manifestări ale „vestelor galbene” în Franța, însoțită de textul: „Macron este un idiot”.

N-am timp de francezi, mă tund

Amazonia a însemnat gaz peste foc în relațiile franco-braziliene, tensionate după venirea la putere a președintelui de extremă dreaptă brazilian.
Luna trecută, Bolsonaro i-a adus un afront diplomatic ministrului de Externe francez, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în Brazilia, anulând întâlnirea cu acesta. Bolsonaro a postat pe Facebook un video în direct în timp ce se tundea, exact la ora prevăzută pentru întâlnirea cu Le Drian, anulată „pentru alte chestiuni din agenda” președintelui, spre stupefacția ministerului francez de Externe. „Președintele începe programul de lucru la ora 4 dimineața și termină la miezul nopții. Este necesar săși găsească timp să se tundă în acest interval de timp”, a explicat un purtător de cuvânt, spre stupefacția ministerului francez de Externe.

G7 scot 20 de milioane pentru Amazonia

Macron declarase vineri că Franța va bloca acordul UEMercosur (Piața Comună a Sudului) , acuzându-l pe Bolsonaro că „a mințit” în legătură cu angajamentele sale (luate la ultimul summit G20 la Osaka) privind protejarea mediului, respectiv pădurea amazoniană. Angajamentele climatice erau condiția pentru ratificarea acordului de liber schimb recent semnat între țările Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay) și Uniunea Europeană.
O decizie criticată de colegii din G7, Germania și Marea Britanie. Totuși, țările G7 au decis să deblocheze un ajutor de urgență de 20 de milioane de dolari pentru Amazonia, în special pentru trimiterea de avioane cisternă în regiunile cuprinse de foc, a anunțat ieri palatul Elysee.

Alarmism cu geometrie variabilă

Anterior, potrivit dreuz.info, Macron a folosit „false fotografii” cu incendiile din Amazonia, pentru a „dramatiza situația” și a afirmat eronat că Amazonia reprezintă 20% din oxigenul planetei. Criticii lui Macron îi reproșează că alarmismul lui cu geometrie variabilă (există incendii mai terifiante în Africa subsahariană la ora actuală, dar și în Bolivia) ascunde instrumentalizarea acestui caz pentru câștiguri politice personale.

Armata Braziliei, trimisă în foc

Ulterior, Bolsonaro a autorizat armata pentru lupta împotriva incendiilor din pădurea amazoniană, respingând ceea ce a numit „ingerințe străine în afacerile interne braziliene” și precizând că în anotimpul torid și secetos incendiile se produc „din păcate” în fiecare an în regiunea amazoniană. Bolsonaro este acuzat că a încurajat politicile de despăduriri pentru a exploata terenurile pentru agricultură. Defrișările s-au multiplicat și anumite teritorii au devenit propice pentru izbucnirea de focare de incendii.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: