Republica Moldova a reacționat după comentariile făcute de un comandant rus, care a precizat că Moscova dorește să cucerească sudul Ucrainei deoarece i-ar oferi cale liberă către regiunea Transnistria. De asemenea, oficialii din țara vecină l-au convocat pe ambasadorul rus în Republica Moldova pentru a lămuri situația diplomatică tensionată.
Republica Moldova a emis o poziție oficială față de comentariul comandantului rus care a declarat că Moscova dorește să preia controlul asupra sudului Ucrainei, deoarece acest lucru ar permite accesul la regiunea Transnistria din țara vecină.
Moldova este îngrijorată de amenințările privind Transnistria
Astfel, potrivit presei internaționale, Republica Moldova și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de declarațiile comandatului rus în legătură cu care președintele ucrainean Volodymyr Zelensky transmisese anterior că remarcase că Rusia dorește să invadeze și alte țări.
Ca răspuns la comentariile amintite, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul rus. Anterior, acesta a fost convocat și de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).
Moldova este un stat neutru și acest principiu „trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”, a mai transmis Ministerul de Externe al Republicii Moldova, potrivit BBC.
Ce a spus generalul Minnekaiev despre a doua fază a războiului
Anterior, generalul Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, a anunțat că Rusia vizează, în faza a doua a invaziei din Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei.
„De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei”, a declarat generalul Minnekaiev, citat de agenţiile de presă ruse.
Astfel, a spus generalul, Rusia va realiza un coridor terestru spre Crimeea. Generalul rus a mai spus că Rusia are în vedere inclusiv crearea unui culoar spre Transnistria. În această zonă, a declarat militarul, se înregistrează „cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”.
„Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice”, a adăugat militarul.
Ambasadorul rus în Republica Moldova, convocat a doua oară
În altă ordine de idei, și MAEIE l-a convocat, recent, pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, după ce reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, ar fi folosit un „limbaj inacceptabil” la adresa șefei statului, Maia Sandu.
Maria Zakharova a făcut apel la autoritățile moldovenești să renunțe la retorica de confruntare, în caz contrar urmând un „răspuns dureros”.
„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă.
Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre. Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări”, se arată în poziția MAEIE.