Fostul strateg și consilier al președintelui Donald Trump, Steve Bannon, arestat săptămâna aceasta pentru deturnare de fonduri, susține că este victima unei acțiuni cu evident scop politic.
Eliberat pe cauțiune contra imensei sume de 5 milioane de dolari, Steve Bannon a înregistrat, vineri, un podcast intitulat marțial „Bannon's War Room”. „Sunt pregătit să merg până la capăt. Sunt pregătit de luptă. Sunt pregătit să continui bătălia”, a spus acesta, în cadrul podcastului său.
„Asta (n.r. – arestarea sa) a fost făcută cu scopul de a opri și a intimida oamenii care doresc să vorbească despre zid. Asta vizează oprirea și intimidarea oamenilor care îl au în spate pe președintele Trump, care îi susține în construirea zidului”, a continuat acesta explicațiile.
Bannon (66 ani), care este creditat pentru câștigarea surprinzătoare a scrutinului din 2016, în urma căruia Trump a fost ales președinte, a negat, joi, acuzațiile că ar fi fost parte a unei grupări ilicite implicate în fraudă financiară și spălare de bani, din donațiile strânse de americani pentru zidul de la granița cu Mexicul.
Conform procurorilor americani, campania de strângere de fonduri „We Build the Wall" a adunat peste 25 de milioane de dolari, însă această sumă a fost “sifonată” de Bannon și alți 3 complici ai săi, arestați odată cu acesta.
Altădată un proeminent și respectat aliat al președintelui american, Bannon s-a aflat în spatele unora dintre cele mai controversate mutări politice ale lui Trump, inclusiv interdicția de a intra pe teritoriul american aplicată asupra unor cetățeni străini sau decizia de a retrage SUA din Acordul de mediu de la Paris.
După disensiuni frecvente cu membri ai echipei de la Casa Albă, inclusiv cu liderul acesteia, Steve Bannon a fost demis în august 2017. Având în vedere că se află la startul campaniei prezidențiale pentru un nou mandat, Trump a păstrat o evidentă distanță față de fostul său consilier. “Cred că e un lucru foarte trist ce i se întâmplă lui Bannon”, a declarat Trump, joi, la auzul veștii arestării lui Bannon, relatează AFP.
Conform presei americane, după demitere Banner a revenit la compania pe care a fondat-o Breitbart News și a creat „The Movement", o organizație care vizează pormovarea politicilor populiste, eurosceptice și de extremă dreapta în Europa. Bannon a avut întrevederi în Franța, cu lidera Frontului Național Marine Le Pen, respectiv în Italia cu controversatul Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului. În plus, despre Bannon se crede că ar avea o legătură apropiată cu liderul Brexit Party, Nigel Farage.